pondělí 27. února 2023

Svatební koláčky nekynuté (tvarohové, makové, povidlové, ořechové)

 

Kdo by je nemiloval. Někdo rád tvarohové, jiný makové nebo povidlové či ořechové. Je to jedno, všechny jsou to žravé jednohubky. Na kalorie nekoukejte, zas tak často je nejíte 😆 Náplně zvolte, jaké máte rádi.
 
 
Na přípravu budete potřebovat: (60 koláčků o průměru 4 cm)
 
300 g polohrubé mouky
1 vejce
50 g cukru krupice
50 g másla
10 PL mléka
14 g droždí
špetka soli

Náplně:

Tvarohová
2 kostky polotučného tvarohu ve staniolu
1 vejce + 1 žloutek
3 PL rumu
vanilková esence (popř. vanilkový cukr)
cukr krupice dle každého chuti
Vše důkladně smíchat a uložit do chladu.

Maková:
200 g mletého máku
1 PL másla
3 PL rumu
vanilková esence (popř. vanilkový cukr)
trocha mléka podle potřeby
Do kastrůlku dejte rozpustit máslo, vsypte mák, cukr, vlijte rum, vanilku a podle potřeby přilévejte mléko. Směs nesmí být řídká, tak jen opravdu po troškách. Musí se stále míchat, aby se směs nepřipalovala. Provařte asi minutu a nechte vychladnout.
cukr krupice dle chuti každého 

Ořechová:
225 g vlašských ořechů
120 g cukru moučka
90 g piškotů
6 g medu (cca 1 PL)
8 PL mléka
1 PL rumu
vanilková esence
Na tuto náplň se nic nevaří, ořechy s piškoty rozmixujte dohladka a vmíchejte zbytek surovin.

Povidlová:
200 g povidel
2-3 PL rumu
2 PL moučkového cukru
mletý badyán
perník na strouhání nebo piškoty na zahuštění
Povidla povolte rumem, vmíchejte cukr podle chuti, badyán a zahustěte podle potřeby strouhaným perníkem nebo piškoty. Náplň musí být dost hustá.

Dále pak ještě budete potřebovat na potření:
200 g hodně měkkého másla (tak, aby šlo zcela rozmíchat, ale ne rozpuštěné)
2 PL rumu
moučkový cukr

Postup přípravy receptu:

Náplně si připravte předem.
Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé těsto. Můžete ho nechat půl hodiny odpočinout, ale nemusíte, můžete s ním hned pracovat. Troubu rozpalte na 170-180 °C na horkovzduch.
Těsto rozdělte na 4 díly a postupně rozválejte na placky o síle cca 4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 4 cm a přendavejte na plech vyložený pečicím papírem. Středy koleček malinko promáčkněte a udělejte mělký důlek. Navršte náplně cukrářskou špičkou, na tvaroh dejte rozinku, samozřejmě namočenou v rumu. Pečte, dokud nezačnou okraje růžovět, 5-6 minut, kontrolujte. Upečené koláčky nechte trochu zchladnout. Změklým máslem s rumem pomažte celé koláčky včetně okrajů a posypte hojně moučkovým cukrem. 




 




3 komentáře: