Na přípravu budete potřebovat:
Hladká mouka 300g,
tuk(Hera,máslo) 280g,
cukr moučka 180g,
solamyl 200g,
žloutky dle velikosti 1-2ks,
prášek do pečiva 1 ks,
šťáva z půlky většího citronu.
tuk(Hera,máslo) 280g,
cukr moučka 180g,
solamyl 200g,
žloutky dle velikosti 1-2ks,
prášek do pečiva 1 ks,
šťáva z půlky většího citronu.
Postup přípravy receptu:
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, cukrem,
solamylem a uděláme důlek. Do něj dáme žloutky, citron.šťávu, mírně
promícháme na kašičku (aby nám to pak zbytečně neprotýkalo), přidáme tuk
(já ho strouhám) a rychle vypracujeme hladké těsto.
Necháme jej chvíli v chladu odležet.
Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikroten. sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.
Odpočinuté těsto rozválíme na placku, né méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby) -já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda - asi 10 - 12 min.
Cukroví potírám rybízovou marmeládou . Pozor nehodí se ho formiček, je jen na vykrajované cukroví !
Necháme jej chvíli v chladu odležet.
Těsto lze udělat i tzv. dopředu - pak zabalit do mikroten. sáčku, dát do chladničky a dělat z něj cukroví až třeba za den, dva.
Odpočinuté těsto rozválíme na placku, né méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme - a formičkami vykrajujeme oblíbené tvary.
Pečeme v předem vyhřáté troubě do zrůžovění (každý dle své trouby) -já peču na horkovzduch na 180°C, po pár minutách ztlumím na 170°C a peču do bleda - asi 10 - 12 min.
Cukroví potírám rybízovou marmeládou . Pozor nehodí se ho formiček, je jen na vykrajované cukroví !
Poznámka: Recept je podle Mirči z Topreceptů a je zatím nejlepší linecké, jaké jsem kdy zkoušela .
Linecké cukroví u nás nemůže chybět. Moje dcera ho miluje. Takže u nás mizí hodně rychle. Dělám právě více druhů lineckého. A toto citronové je bomba. Ráda ho promazávám kyselejší marmeládou. Například rybízovou nebo i borůvkovou. Letos, ale budu péct jen pár druhů. Rozhodla jsem se totiž koupit si krabičku cukroví z https://www.vasepekarna.cz/. Mamka si od nich cukroví moc chválí, tak uvidíme. Na první pohled ale vypadá krásně.
OdpovědětVymazat