úterý 5. září 2023

Utopencův salát

 

Každý zná nakládané utopence. Musí se na ně čekat několik dní, než se rozleží a tenhle salát se může jíst už druhý den. Ale pravda, ten ještě další den je mnohem lepší. Kupte na něj kvalitní špekáčky, dobré kysané zelí, samozřejmě pokud máte domácí, tím lépe a sladkokyselé okurky. Jinak doma zbytek surovin určitě najdete.


Na přípravu budete potřebovat:

4 špekáčky
2 hrsti kysaného zelí
3 sladkokyselé okurky střední velikosti
2 větší cibule
1 KL drceného pepře nebo chilli podle chuti
nakládaná kapie (nemusí být, ale salát vypadá barevněji a lépe)
můžete dát také feferonky

3 PL oleje
1 KL soli
1 PL cukru (cukru dejte podle chuti zelí, někdy bývá více jindy méně kyselé)
1 PL octu
50 ml vody
 

Postup přípravy receptu:

Špekáčky nakrájejte na kolečka, cibuli a okurky na proužky nebo kostičky, zelí překrájejte, pokud je dlouhé. Vše vložte do mísy, přidejte kapie, pepř nebo chilli.
Smíchejte vodu s cukrem a solí, až se vše rozpustí, přidejte olej a ocet. Ochutnejte, případně dochuťte. Zalijte zálivkou salát a opět ochutnejte, případně dochuťte. 
Vše přendejte do sklenice nebo uzavíratelné nádoby, upěchujte a vložte do lednice. Nechte minimálně do druhého dne odležet, můžete ještě jednou promíchat.



3 komentáře:

  1. Bezva dobrota! Taky dělávám. U nás frčí víc než obvyklí utopenci dlouho uleželí.

    OdpovědětVymazat
  2. Včera jsem udělala a dnes už skoro není.Je výborný.

    OdpovědětVymazat