Kdo by je nemiloval. Někdo rád tvarohové, jiný makové nebo povidlové či ořechové. Je to jedno, všechny jsou to žravé jednohubky. Na kalorie nekoukejte, zas tak často je nejíte 😆 Náplně zvolte, jaké máte rádi.
Na přípravu budete potřebovat: (60 koláčků o průměru 4 cm)
300 g polohrubé mouky
1 vejce
50 g cukru krupice
50 g másla
10 PL mléka
14 g droždí
špetka soli
Náplně:
Tvarohová
2 kostky polotučného tvarohu ve staniolu
1 vejce + 1 žloutek
3 PL rumu
vanilková esence (popř. vanilkový cukr)
cukr krupice dle každého chuti
Vše důkladně smíchat a uložit do chladu.
Maková:
200 g mletého máku
1 PL másla
3 PL rumu
vanilková esence (popř. vanilkový cukr)
trocha mléka podle potřeby
Do kastrůlku dejte rozpustit máslo, vsypte mák, cukr, vlijte rum, vanilku a podle potřeby přilévejte mléko. Směs nesmí být řídká, tak jen opravdu po troškách. Musí se stále míchat, aby se směs nepřipalovala. Provařte asi minutu a nechte vychladnout.
cukr krupice dle chuti každého
Ořechová:
225 g vlašských ořechů
120 g cukru moučka
90 g piškotů
6 g medu (cca 1 PL)
8 PL mléka
1 PL rumu
vanilková esence
Na tuto náplň se nic nevaří, ořechy s piškoty rozmixujte dohladka a vmíchejte zbytek surovin.
Povidlová:
200 g povidel
2-3 PL rumu
2 PL moučkového cukru
mletý badyán
perník na strouhání nebo piškoty na zahuštění
Povidla povolte rumem, vmíchejte cukr podle chuti, badyán a zahustěte podle potřeby strouhaným perníkem nebo piškoty. Náplň musí být dost hustá.
Dále pak ještě budete potřebovat na potření:
200 g hodně měkkého másla (tak, aby šlo zcela rozmíchat, ale ne rozpuštěné)
2 PL rumu
moučkový cukr
Postup přípravy receptu:
Náplně si připravte předem.
Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte nelepivé těsto. Můžete ho nechat půl hodiny odpočinout, ale nemusíte, můžete s ním hned pracovat. Troubu rozpalte na 170-180 °C na horkovzduch.
Těsto rozdělte na 4 díly a postupně rozválejte na placky o síle cca 4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 4 cm a přendavejte na plech vyložený pečicím papírem. Středy koleček malinko promáčkněte a udělejte mělký důlek. Navršte náplně cukrářskou špičkou, na tvaroh dejte rozinku, samozřejmě namočenou v rumu. Pečte, dokud nezačnou okraje růžovět, 5-6 minut, kontrolujte. Upečené koláčky nechte trochu zchladnout. Změklým máslem s rumem pomažte celé koláčky včetně okrajů a posypte hojně moučkovým cukrem.
Ty vypadají velice skvostně👍
OdpovědětVymazatMoc děkuji, Irenko :-)
VymazatJsem si poslintal displej telefonu 🤤🤤👍👍
OdpovědětVymazat