středa 21. července 2021

Slaninový džem (Bacon Jam)

 
Džem je v našich končinách dobře znám už věky. Připravoval se takřka z každého ovoce. A že jde udělat nejen z ovoce, ale i ze slaniny s cibulí vymyslel šéfkuchař Chris O´Connor v jedné východolondýnské restauraci. Původní cibulové chutney smíchal s uzenou slaninou a dalšími ingrediencemi a vznikl tzv. Bacon Jam. A stal se tam ihned hitem. Kdo má rád chuť karamelizované cibule, určitě si tenhle slaninový džem zamiluje taky. Využití má do burgerů, sendvičů, obložených chlebů nebo při grilování. Takový steak s tímto džemem, hmmmmm, lahůdka. Zkuste taky.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Bzeneckým octem a stránkami Milujeme ocet, pro které připravuji již osmý recept. Určitě se k nim podívejte a inspirujte skvělými recepty.  
Na přípravu budete potřebovat:
 
500 g vyuzené anglické slaniny nebo bůčku
3 velké cibule
4 větší stroužky česneku
100 ml javorového sirupu
4 PL třtinového cukru (přidávejte postupně podle chuti)
2 KL uzené sladké papriky
50 ml bourbonu (lze vynechat)
pár snítek tymiánu (lze vynechat) 
čerstvě mletý pepř, popř. sůl (pokud je slanina málo slaná)
V původním recepru je ještě na toto množství cca 100 ml silné černé kávy, ale mně to s ní nechutnalo, takže jsem vynechala. Ale můžete zkusit

 
Postup přípravy receptu:

Slaninu nakrájejte na co nejtenčí plátky nebo si ji nechte v obchodě rovnou nakrájet. Plátky pak nakrájejte ještě na malé kostičky. Vložte do suché hlubší pánve a pozvolna, ne při vysoké teplotě, nechte vyškvařit dozlatova. Děrovanou naběračkou slaninu vyjměte, nechte okapat tuk zpět do pánve nebo můžete slít přes kovové sítko. Přebytečný tuk můžete nechat ztuhnot a použít jinak. 
Do pánve vraťte cca 3-4 lžíce tuku a vhoďte nadrobno nakrájenou cibuli. Opět pozvolna restujte a nechte zesklovatět. Ke konci přidejte posekaný česnek. Promíchejte, vsypte uzenou papriku, třtinový cukr, přilijte octy, bourbon a vhoďte tymián, promíchejte a přidejte zpět vyškvařenou slaninu. Dobře promíchejte a nechte chvilku probublat. Poté vlijte cca 150 ml vody, ztumte teplotu a nechte redukovat cca 1,5 hodiny. V případě potřeby podlévejte vodou a dochucujte podle vlastní chuti. Já jsem trochu dosolila. Cibule by se měla úplně rozdusit a konzistence by měla být zatepla lepkavá. 
Slaninový džem lze uchovat uzavřený v lednici i měsíc, případně zavařit při 100 °C jeden den hodinu, pak nechat vychladnout do druhého dne a pak stejně opakovat.
 

 




5 komentářů:

  1. Tak to jsem nikdy neslyšela, neviděla, natož abych to jedla. Ale vypadá to hodně zajímavě a myslím, že zrovna mně by to hooooodně chutnalo. 😀

    OdpovědětVymazat
  2. K čemu se takový džem podává? K e studeným masům?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vše možné,do těstovin k sýrům na Burgr a nebo jen tak s pečivem.

      Vymazat
  3. A kedy sa tam dava javorovi sirup?

    OdpovědětVymazat