Tyhle jablečné řezy jsem jako dítě milovala. Pekla je babička mojí kamarádky sousedky, vrazila nám vždycky kus do ruky a my zase letěly něco podniknout ven do parku nebo k řece. Jo, to bývaly časy. Moc ráda na to vzpomínám. A tuhle vzpomínku ve formě řezů uložím i pro vás sem na blog. Možná je spoustu z vás zná a třeba na ně i zapomněla. Tak oprašte recept, jablek jsou hromady.
Na přípravu budete potřebovat:
Těsto je odměřeno na hrnky o objemu 200 ml
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 kg nahrubo nastrouhaných jablek bez slupek
3-4 PL cukru krupice (podle kyselosti jablek)
1 PL citronové šťávy
1/2 PL mleté skořice
1 PL rumu (nemusí být)
na zahuštění můžete použít 4 PL dětské krupičky nebo vanilkový práškový pudink
Postup přípravy:
Nastrouhaná jablka vložte do kastrůlku s cukrem, skořicí, případně rumem, nechte chvilku podusit, až pustí šťávu. Jakmile trochu změknou, přisypte krupičku nebo pudink, a promíchejte. Odstavte a nechte zchladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na těsto vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně vmíchejte mléko, olej a nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva. Důkladně promíchejte, konzistence bude o trochu hustší než na lívance. Těsto rozdělte na poloviny.
Pekla jsem na plechu 38x29 cm, ale můžete i menší, řezy budou vyšší. I když já je mám ráda právě tenké. Plech vytřete olejem (nebo použijte ve spreji) a vysypte moukou. Polovinu těsta vlijte na plech a nechte ho roztéct do všech stran a koutů. Vložte do rozpálené trouby a nechte péct, dokud nebude povrch pevný a nezačne trochu růžovět. Pak vyjměte z trouby a rozetřete na plát rovnoměrně jablečnou směst. Nakonec vlijte druhou polovinu a nechte opět roztézct po celém povrchu. Vložte zpět do trouby a pečte dozlatova. Řezy nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat