pondělí 10. prosince 2018

Vánoční plněné ořechy


Plněné ořechy se u nás doma dělají odnepaměti. Máme rádi cukroví, které není suché a to tohle rozhodně není. A na krému nešetřete. Nechte je alespoň týden v chladu rozležet.

Na přípravu budete potřebovat:

120 g vlašských ořechů
  80 g cukru
180 g hladké mouky (špaldové)
140 g másla
Náplň:
80 g ořechů
80 g másla
80 g cukru
1 vejce
2 PL rumu
40 g čokolády nastrouhat

Postup přípravy receptu:

Jemně namleté ořechy smíchejte s cukrem, moukou a přidejte změklé máslo. Důkladně promíchejte a pak ručně vypracujte hladké těsto. Zabalte do folie a nechte hodinu v lednici odpočívat.
Mezitím připravte krémovou náplň. Opět jemně namelte ořechy. Měkké máslo, cukr, vejce a rum vyšlehejte do hladké hmoty a pak vmíchejte ořechy a nastrouhanou čokoládu. Promíchejte a vložte také do lednice.
Těsto vyndejte z lednice a formičky plňte tak, aby těsto nepřesahovalo ořechový vzorek přes okraj. Těsta nedávejte moc, uprostřed palcem tvořte důlky, abyste ořechy mohli plnit.  Během pečení se těsto trochu nafoukne, ale po zchladnutí opět klesne. Pečte v rozehřáté troubě na 180°C. Při vyndání by mělo těsto být trochu měkké nikoliv úplně tvrdé. Nechte chvilku zchladnout ve formičkách a jakmile budete moci vzít formičku do ruky, uchopte ji za držátko dnem vzhůru a zlehka s ní klepněte o pracovní desku. Ořechy se vyloupnou.
Náplň vyndejte z lednice a nechte trochu povolit. Po úplném vychladnutí ořechů navršte na jednu půlku náplň a druhou půlkou přiklopte. Trochu stiskněte.


Žádné komentáře:

Okomentovat