čtvrtek 24. dubna 2014

Cappuccinový dort s třešněmi

Na přípravu budete potřebovat:

Na těsto:
125g másla
100g cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
200g polohrubé mouky
50g solamylu
1 prášek do pečiva
20g kakaa
4PL mléka
2PL rumu ( popř. mandlového likéru) do těsta a 2PL na pokapání korpusu

Na náplň:
1 velká sklenice kompotovaných vypeckovaných třešní
3PL solamylu
80g cukru
1/2KL skořice
10 plátků želatiny
500g mascarpone ( popř. tvarohu)
1 vanilkový cukr
200g smetany na šlehání
5PL instantního cappuccina
+ kakao na posypání 

Postup přípravy receptu:

Máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejci do pěny. Předehřejeme troubu na 180C. Smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva, kakao a prosijeme do mísy s máslovým krémem. Po částech přidáváme mléko a rum, až vznikne hladká hmota.
Dortovou formu naplníme těstem a povrch uhladíme, dáme péct na 20 minut.
Necháme zcela vychladnout a pokapeme zbylým rumem.


Třešně necháme okapat a šťávu zachytíme. Rozšleháme solamyl, 2 lžíce cukru, skořici s 250ml kompotové šťávy a krátce povaříme. Když nám začíná hmota tuhnout vmícháme třešně. Musí to být dost husté! Rozetřeme na dortový korpus a chladíme nejméně 3 hodiny.


Želatinu namočíme do studené vody. Rozmícháme mascarpone se zbylým cukrem. Smetanu ušleháme s cappuccinem a vmícháme do mascarponové směsi. Vymačkanou želatinu rozpustíme za stálého míchání na mírném ohni a vmícháme ke krému. Potřeme jím dort a dáme opět chladit nejlépe přes noc. Posypeme kakaem.
Poznámka:
Třešně jsem dávala celé, ale raději je posekejte nahrubo, bude to lépe držet.




Žádné komentáře:

Okomentovat