úterý 20. října 2015

Japchae - korejské nudle se zeleninou, houbami a krůtím masem


Japchae, jap chae, jabchae, chapchae, chap chae ... takto všemožně se nazývají korejské nudle z batátového škrobu s restovanou zeleninou a houbami, někdy i s masem,nejčastěji z hovězího ořechu. Já jsem použila na tenké nudličky nakrájená krůtí prsa. Nudle se prodávají ve vysušeném stavu , je nutné je povařit a následně promíchat s připravenými ingrediencemi. Samy o sobě jsou nudle takřka bez chuti, takže snesou jakékoliv dochucení. Mají jinou konzistenci nežli nudle rýžové, jsou pevnější a více kluzké a nenabydou na objemu tolik, jako jiné nudle či těstoviny :-)
Inspirovala jsem se několika zahraničními weby a časopisem F.O.O.D.



Na přípavu budete potřebovat:

300g uvařených korejských nudlí z batátového škrobu ( Tesco či asijské prodejny )
150g krůtích prsou nakrájených na tenké nudličky
1mrkev
čerstvé či sušené asijské houby ( houževnatec a jidášovo ucho )
1 chilli paprička
1 cibule
1 červená paprika
4 stroužky česneku
2 hrsti čerstvého špenátu
sójová omáčka
rybí omáčka
sezamový olej
třtinový cukr
rýžový ocet
sezamová semínka na posypání
arašídový nebo jiný rostlinný olej


Postup přípravy receptu:

Nakrájené maso zalijeme  2PL sójové omáčky, 1PL sezamového oleje, posypeme lžící cukru a promícháme s 2 rozdrcenými stroužky česneku. Necháme alspoň půl hodiny marinovat.
Mrkev, cibuli, papriku a chilli papričku nakrájíme na jemné nudličky, houby pokrájíme na plátky, zbylý česnek posekáme. Špenát opláchneme a necháme okapat.


Na arašídovém oleji orestujeme nejprve maso, které vyjmeme, pokud je potřeba doplníme trochu oleje a orestujeme na něm mrkev, papriku, chilli papričku, cibuli s houbami a nakonec přihodíme česnek se špenátem. Zelenina musí být křupavá nikoliv rozvařená. Vrátíme zpět maso, přidáme uvařené nudle a dochutíme dostatečně rybí a sójovou omáčkou, rýžovým octem a ještě trochou sezamového oleje. Vše dobře promícháme a můžeme podávat posypané sezamovými semínky.





Žádné komentáře:

Okomentovat