Letos si houbových žní užíváme i v průběhu celého října a myslím, že si všichni houbaři užili jako dlouho ne. A tak je potřeba taky ty krásné houbové úlovky upotřebit v kuchyni. Houby výborně ochutí smetanovou omáčku, patří samozřejmě do klasické bramboračky a dalších polévek (mezi polévkami u mě najdete několik receptů), sušené se dávají do vánoční zelňačky a samozřejmě jsou vynikající pod maso. Třeba roštěnky na houbách, mňam. A já vám dneska přináším recept na chutnou polévku.
Na přípravu budete potřebovat:cca 2 hrsti pokrájených pevných hub (nejlépe lesní směsi), mohou být i mražené
1 cibule
1 menší papriková klobása nebo 1/2 větší
2 větší brambory
2 stonky celerové nati
2 stroužky česneku
plátek másla nebo 1 PL sádla (oleje)
1 PL sladké papriky
100 ml sladké smetany
1 PL hladké mouky
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup přípravy receptu:
Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky klobásu a nechte ji rozvonět. Zasypte hladkou moukou, nechte chvilku zarestovat, pak poprašte paprikou a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozmíchejte a přidejte houby, pokrájenou celerovou nať a na kostičky nakrájené brambory. Vařte pozvolna, aby se mouka nepřichytávala, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec vlijte smetanu, vmíchejte drcený česnek a dochuťte čerstvým pepřem. Už jen naposledy s česnekem nechte přejít varem a odstavte.
Mějte na paměti, že některé houby je třeba tepelně upravovat minimálně 20 minut. Patří mezi ně například modrající houby jako hřib kovář, koloděj nebo také václavky nebo čirůvky.
Dnes jsme byli na houbách, a tak jsem recept hned vyzkoušela a mohu doporučit, polévka je výborná, vyvážená chuť a po letošních houbových hodech zase něco trochu jiného než co známe :-) děkuji za Váš blog, ráda sem chodím pro inspiraci :-)
OdpovědětVymazatTo mě moc těší, že Vám chutnala. Inspirace není nikdy dost a mám radost, že pro ni chodíte i sem. Díky a hezký večer ;-)
VymazatDobrý den, jsem vášnivá houbařka a ráda zkouším stále nové recepty s nimi. Recept na houbovou polévku s brambory a klobásou zní opravdu lákavě, ale nikdy jsem takovou polévku nedělala. Máte někdo zkušenost s touhle polévkou? Jaké ingredience přidáváte do houbové polévky? Podělte se o své nejlepší recepty s houbami?
OdpovědětVymazatZdravím, hlavní výhodou téhle houbové polévky je, že kromě hub v ní najdete i další chutné ingredience jako brambory a klobásu. Brambory dodávají polévce jemnou hutnost a chuťovou vyváženost, zatímco klobása přidává zajímavou uzenou a pikantní chuť. Já mám nejraděj různé houby jako hřiby, lišky nebo masáky, protože to je dohromady úplné exploze chutí.
VymazatDobrý den, je pravda, že při přípravě téhle polévky musíte dbát o správný výběr druhů hub. Podle mě nejlépe budou fungovat klouzky nebo hřiby, které mají výraznější chuť a strukturu. A doporučují také přidat do polévky trochu bílého vína a kvalitního bujónu pro lepší chuť. Já ji vařím v titanovém hrnci, který jsem si koupila na stránkách zgastro.cz, ve kterém se mi nikdy nepřipálila, i když jí zapomenu zamíchat.
VymazatZdravím všechny kuchařky, a houbařky. My na houby chodíme rádi celá rodina a houbové polévky jsou naše oblíbené jídlo. Já do ní dávám cibuli, mrkev, kořenovou petržel, celer, brambory, česnek, máslo, vývar, smetanu, sůl, pepř, kmín, majoránku a někdy trochu chilli. Taky jsem si oblíbila titanové nádobí, ve kterém se opravdu perfektně vaří.
Vymazat