pondělí 31. října 2022

Houbová polévka s brambory a klobásou

 

Letos si houbových žní užíváme i v průběhu celého října a myslím, že si všichni houbaři užili jako dlouho ne. A tak je potřeba taky ty krásné houbové úlovky upotřebit v kuchyni. Houby výborně ochutí smetanovou omáčku, patří samozřejmě do klasické bramboračky a dalších polévek (mezi polévkami u mě najdete několik receptů), sušené se dávají do vánoční zelňačky a samozřejmě jsou vynikající pod maso. Třeba roštěnky na houbách, mňam. A já vám dneska přináším recept na chutnou polévku.

Na přípravu budete potřebovat:

cca 2 hrsti pokrájených pevných hub (nejlépe lesní směsi), mohou být i mražené
1 cibule 
1 menší papriková klobása nebo 1/2 větší
2 větší brambory
2 stonky celerové nati 
2 stroužky česneku 
plátek másla nebo 1 PL sádla (oleje)
1 PL sladké papriky
100 ml sladké smetany
1 PL hladké mouky
čerstvě mletý pepř 
sůl
 
Postup přípravy receptu:
 
Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky klobásu a nechte ji rozvonět. Zasypte hladkou moukou, nechte chvilku zarestovat, pak poprašte paprikou a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozmíchejte a přidejte houby, pokrájenou celerovou nať a na kostičky nakrájené brambory. Vařte pozvolna, aby se mouka nepřichytávala, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec vlijte smetanu, vmíchejte drcený česnek a dochuťte čerstvým pepřem. Už jen naposledy s česnekem nechte přejít varem a odstavte. 
Mějte na paměti, že některé houby je třeba tepelně upravovat minimálně 20 minut. Patří mezi ně například modrající houby jako hřib kovář, koloděj nebo také václavky nebo čirůvky. 






2 komentáře:

  1. Dnes jsme byli na houbách, a tak jsem recept hned vyzkoušela a mohu doporučit, polévka je výborná, vyvážená chuť a po letošních houbových hodech zase něco trochu jiného než co známe :-) děkuji za Váš blog, ráda sem chodím pro inspiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, že Vám chutnala. Inspirace není nikdy dost a mám radost, že pro ni chodíte i sem. Díky a hezký večer ;-)

      Vymazat