Letos si houbových žní užíváme i v průběhu celého října a myslím, že si všichni houbaři užili jako dlouho ne. A tak je potřeba taky ty krásné houbové úlovky upotřebit v kuchyni. Houby výborně ochutí smetanovou omáčku, patří samozřejmě do klasické bramboračky a dalších polévek (mezi polévkami u mě najdete několik receptů), sušené se dávají do vánoční zelňačky a samozřejmě jsou vynikající pod maso. Třeba roštěnky na houbách, mňam. A já vám dneska přináším recept na chutnou polévku.
Na přípravu budete potřebovat:cca 2 hrsti pokrájených pevných hub (nejlépe lesní směsi), mohou být i mražené
1 cibule
1 menší papriková klobása nebo 1/2 větší
2 větší brambory
2 stonky celerové nati
2 stroužky česneku
plátek másla nebo 1 PL sádla (oleje)
1 PL sladké papriky
100 ml sladké smetany
1 PL hladké mouky
čerstvě mletý pepř
sůl
Postup přípravy receptu:
Na tuku orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte na kostičky klobásu a nechte ji rozvonět. Zasypte hladkou moukou, nechte chvilku zarestovat, pak poprašte paprikou a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozmíchejte a přidejte houby, pokrájenou celerovou nať a na kostičky nakrájené brambory. Vařte pozvolna, aby se mouka nepřichytávala, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec vlijte smetanu, vmíchejte drcený česnek a dochuťte čerstvým pepřem. Už jen naposledy s česnekem nechte přejít varem a odstavte.
Mějte na paměti, že některé houby je třeba tepelně upravovat minimálně 20 minut. Patří mezi ně například modrající houby jako hřib kovář, koloděj nebo také václavky nebo čirůvky.
Dnes jsme byli na houbách, a tak jsem recept hned vyzkoušela a mohu doporučit, polévka je výborná, vyvážená chuť a po letošních houbových hodech zase něco trochu jiného než co známe :-) děkuji za Váš blog, ráda sem chodím pro inspiraci :-)
OdpovědětVymazatTo mě moc těší, že Vám chutnala. Inspirace není nikdy dost a mám radost, že pro ni chodíte i sem. Díky a hezký večer ;-)
Vymazat