čtvrtek 28. července 2016

Pikantní sterilované okurky ( americké )


Taky jste se vrátili z dovolené a máte plný záhon přerostlých nakládaček? Já jich natrhala 30 kousků a protože se mi nechtěly dělat kvašáky, padla volba na tyhle super pikantní okurkové řezy. Kdysi jsem recept našla jako americké okurky, možná je pod tímto názvem bude někdo znát.
Můžete si je připravit i z polních okurek nebo hadovek, je to jedno ;-)


Na přípravu budete potřebovat:

2,5kg okurek
5-6 cibulí ( podle velikosti )
3PL soli
2PL čerstvého nasekaného kopru

Na lák:

600ml octa
300-400ml cukru krupice (dle chuti)
1PL chilli
1PL curry
1PL mletého pepře


Postup přípravy receptu:

Nejprve nastrouháme okurky na plátky. Pokud vlastníte robota, máte předem vyhráno . Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vše promícháme se solí. Nejlepší je dát vše do velkého cedníku a nechat vodu odkapávat. Necháme tak 2 hodiny stát.
Svaříme všechny ingredience na lák a necháme zchladnout.
Vykapané okurky smícháme s koprem a zalijeme lákem. Důkladně promícháme a plníme do sklenek. Do každé sklenky dolijeme lák nad obsah. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 70C .




13 komentářů:

  1. Recept zní dobře, možná zkusím. A fotky jsou dokonalý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš Andrej ráda tato koření, určitě si pochutnáš. A díky ;-)

      Vymazat
    2. Tak okurky už postupně sklízíme, ty přerostlé jsem si dala stranou a v pátek jdu na ně! ;-)

      Vymazat
  2. Tak já náhodou včera tyhle zavařovala, i když mám recept odjinud, jsem na ně moc zvědavá, prý jsou bezkonkurenční :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mě tento recept zaujal, jen se chci zeptat, jestli do láku nepatří voda. Pokud ano, kolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nene, žádná voda navíc. Okurky nechat vykapat, pak vmíchat nálev a nechat odstát. Jak píšu, ještě z nich trocha vody do nálevu přibude a úplně to stačí ;-)

      Vymazat
  4. Urco vyzkousim��. Mate zkušenost, jak dlouho vydrzi? S trvanlivosti je to stejne jako u klasických nakládaných okurek? Dekuji, Mirka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko určitě vydrží jako klasické okurky, pokud jsou zavařené ;-)

      Vymazat
  5. Opravdu stačí sterilovat jen na 70 stupňů?

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to dobře, urcite vyzkouším, ale věž kopru, ten nemůžu

    OdpovědětVymazat
  7. Super recept, můžu ho dělat i v zimě kdy nejsou malé okurky a já dělám ze salátových, akorát dávám méně cukru. Děkuji moc

    OdpovědětVymazat