pátek 15. července 2016

Sladkokyselý sterilovaný květák


Dneska jsem narazila v Lidlu na krásné velké květáky za dvacku. Myslím, že za nižší cenu už se jich nedočkáme. A jelikož milujeme sladkokyselý květák, nebylo co řešit. Do košíku jich putovalo rovnou šest a je z nich 17 sklenic ;-) Někdy sterilovaný květák časem trošku změní barvu, malinko zrůžový, ale určitě to není na škodu. Co to způsobuje, fakt netuším ... zřejmě nějaká chemická reakce a chemie mě nikdy nebavila :-D Jo a ještě jedna věc. Poláci tvrdí, že je to nejlepší věc na ranní kocovinu  ;-)


Na přípravu budete potřebovat: ( uzpůsobeno mému počtu květáků - sklenic )

cukru a soli dejte podle chuti, někdo rád sladší, někdo slanější
3,5l vody
1l octa
160-180g soli
220g cukru
2PL hořčičných semínek
1PL kuliček pepře
15 kuliček nového koření
5 hřebíčků
+ můžete do sklenek přidat pro pikantnost chilli papričky

nebo prostě použijte DEKO a svařte podle návodu ... taky to tak dělávám ;-)

Postup přípravy receptu:

Květák omyjeme, zbavíme listů a rozebereme na růžice. Větší překrájíme klidně na čtvrtiny. Skládeme je raději košťálky dovnitř, půjde nám to tak lépe. Zalijeme lákem a uzavřeme pevně víčky. Sterilujeme 25 minut při 85-90C .




1 komentář:

  1. Děkuji za recept, zkusím ho, protože květák máme rádi a v zimě jako když člověk najde.
    Díky Martina

    OdpovědětSmazat