Prohledat tento blog
pátek 15. července 2016
Sladkokyselý sterilovaný květák
Dneska jsem narazila v Lidlu na krásné velké květáky za dvacku. Myslím, že za nižší cenu už se jich nedočkáme. A jelikož milujeme sladkokyselý květák, nebylo co řešit. Do košíku jich putovalo rovnou šest a je z nich 17 sklenic ;-) Někdy sterilovaný květák časem trošku změní barvu, malinko zrůžový, ale určitě to není na škodu. Co to způsobuje, fakt netuším ... zřejmě nějaká chemická reakce a chemie mě nikdy nebavila :-D Jo a ještě jedna věc. Poláci tvrdí, že je to nejlepší věc na ranní kocovinu ;-)
Na přípravu budete potřebovat: ( uzpůsobeno mému počtu květáků - sklenic )
cukru a soli dejte podle chuti, někdo rád sladší, někdo slanější
3,5l vody
1l octa
160-180g soli
220g cukru
2PL hořčičných semínek
1PL kuliček pepře
15 kuliček nového koření
5 hřebíčků
+ můžete do sklenek přidat pro pikantnost chilli papričky
nebo prostě použijte DEKO a svařte podle návodu ... taky to tak dělávám ;-)
Postup přípravy receptu:
Květák omyjeme, zbavíme listů a rozebereme na růžice. Větší překrájíme klidně na čtvrtiny. Skládeme je raději košťálky dovnitř, půjde nám to tak lépe. Zalijeme lákem a uzavřeme pevně víčky. Sterilujeme 25 minut při 85-90C .
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Děkuji za recept, zkusím ho, protože květák máme rádi a v zimě jako když člověk najde.
OdpovědětVymazatDíky Martina