čtvrtek 14. července 2016

Řecké pečené fazole ( a český špekáček )


Pečené fazole je jeden z klasických  řeckých receptů, který se připravuje především jako jeden z předkrmů. Používají se na něj obří máslové fazole, které můžete zakoupit třeba při řeckých dnech v Lidlu. Tento recept vznikl ve spolupráci s Masokombinátem Plzeň a Schneider Selection , který mi poskytl testovací balíček jejich výborných uzenin. Takže recept je mezinárodní, řecko - český :-D. Samozřejmě klasiku můžete upéct bez uzeniny ;-)





Na přípravu budete potřebovat:

500g sušených obřích bílých fazolí ( řeckých ) - pokud neseženete, můžete samozřejmě dát i menší
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku

1 plechovka drcených rajčat
2-3 stroužky česneku
sušené oregáno
špetka cukru
hladkolistá petrželka
olivový olej
sůl a pepř

+ případně špekáčky

Postup přípravy receptu:

Fazole večer před vařením zalijeme studenou vodou. Druhý den je slijeme a přilijeme čistou vodu. Mrkev a cibuli nakrájíme na drubné kostičky, česnek také posekáme a přidáme do vody k fazolím. Osolíme, kápneme trochu olivového oleje a vaříme. Prvníchcca 10 minut zprudka bez poklice, pak je přiklopíme a stáhneme teplotu. Vaříme do změknutí.
V hlubší pánvi smícháme rajčata, podrcený česnek, oregáno, sůl a pepř. Já rajčata vždy trochu přislazuji, ale podle vaší chuti, nemusíte. Přilijeme asi 200ml vody a necháme probublávat přibližně půl hodiny.
Fazole slijeme a včetně mrkve a cibule vsypeme do pekáčku. Zalijeme rajčatovou omáčkou, promícháme a pokud budeme péct se špekáčky, nakrojíme je a vyskládáme do fazolí. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáte na 200C půl hodiny, pak odkryjeme a dopečeme. Omáčka by se měla nasáknout do fazolí . Nakonec fazole promícháme s posekanou petrželkou.





8 komentářů:

  1. Vyzkouším brzy, to bude dobrota. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušeno a opravdu výborné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo supr recept jen v postupu přípravy rajčatové šťávy se někam bohužel zatoulal velice podstatný olivový olej, který sice je v seznamu ingrediencí ale v manuálu na přípravu už ne. Tak nezapomeňte a dejte ho tam opravdu HODNĚ!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na tohle jidlo se těším. Jeéé, to bude dobrota. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na tohle jidlo se těším. Jeéé, to bude dobrota. Mňam. 😋

    OdpovědětVymazat