čtvrtek 14. července 2016

Řecké pečené fazole ( a český špekáček )


Pečené fazole je jeden z klasických  řeckých receptů, který se připravuje především jako jeden z předkrmů. Používají se na něj obří máslové fazole, které můžete zakoupit třeba při řeckých dnech v Lidlu. Tento recept vznikl ve spolupráci s Masokombinátem Plzeň a Schneider Selection , který mi poskytl testovací balíček jejich výborných uzenin. Takže recept je mezinárodní, řecko - český :-D. Samozřejmě klasiku můžete upéct bez uzeniny ;-)





Na přípravu budete potřebovat:

500g sušených obřích bílých fazolí ( řeckých ) - pokud neseženete, můžete samozřejmě dát i menší
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku

1 plechovka drcených rajčat
2-3 stroužky česneku
sušené oregáno
špetka cukru
hladkolistá petrželka
olivový olej
sůl a pepř

+ případně špekáčky

Postup přípravy receptu:

Fazole večer před vařením zalijeme studenou vodou. Druhý den je slijeme a přilijeme čistou vodu. Mrkev a cibuli nakrájíme na drubné kostičky, česnek také posekáme a přidáme do vody k fazolím. Osolíme, kápneme trochu olivového oleje a vaříme. Prvníchcca 10 minut zprudka bez poklice, pak je přiklopíme a stáhneme teplotu. Vaříme do změknutí.
V hlubší pánvi smícháme rajčata, podrcený česnek, oregáno, sůl a pepř. Já rajčata vždy trochu přislazuji, ale podle vaší chuti, nemusíte. Přilijeme asi 200ml vody a necháme probublávat přibližně půl hodiny.
Fazole slijeme a včetně mrkve a cibule vsypeme do pekáčku. Zalijeme rajčatovou omáčkou, promícháme a pokud budeme péct se špekáčky, nakrojíme je a vyskládáme do fazolí. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáte na 200C půl hodiny, pak odkryjeme a dopečeme. Omáčka by se měla nasáknout do fazolí . Nakonec fazole promícháme s posekanou petrželkou.





6 komentářů:

  1. Vyzkouším brzy, to bude dobrota. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzkoušeno a opravdu výborné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to mě moc těší. A byl buřtík? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano byl :-D mám doma masožrouty :-D

      Vymazat
  4. Jo supr recept jen v postupu přípravy rajčatové šťávy se někam bohužel zatoulal velice podstatný olivový olej, který sice je v seznamu ingrediencí ale v manuálu na přípravu už ne. Tak nezapomeňte a dejte ho tam opravdu HODNĚ!

    OdpovědětVymazat