neděle 13. listopadu 2016

Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami


Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. Někdo před husou upřednostňuje kachnu, my většinou také, ale tentokrát se pekla husa. A pěkně dlouho ;-)


Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5- 4kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:

1kg kysaného ( ne sladkokyselého ) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2PL cukru
sůl


Postup přípravy receptu:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180C . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.



Žádné komentáře:

Okomentovat