úterý 26. ledna 2016

Bramborové placky, lokše


Jakmile TOHLE přede mě někdo položí, tak jsem v sedmém nebi. To se prostě neudržím a soukám do sebe jednu za druhou, kalorie nekalorie. Hlavně, že se s tím nemusím péct ;-) Dneska mi je přinesla manželova maminka neboli tchýňka a udělala mi neskutečnou radost. Hlavně, že jsem byla ráno cvičit a teď se takhle prachsprostě narvu :-D




Na přípravu budete potřebovat:

1kg ve slupce vařených brambor, nejlépe uvařených den předem
150 - 200g polohrubé mouky ( podle typu brambor )
1KL soli
rozpuštěné sádlo na pomazání ( nebo máslo či ghí )

Postup přípravy receptu:

Mouku smíchanou se solí rozprostřeme na pracovní plochu nebo vál a nastrouháme do ní najemno oloupané brambory. Důkladně prohněteme a vypracujeme váleček. Z něho odkrajujeme kousky a na dostatečně pomoučené ploše vyvalujeme postupně dotenka placky. Pečeme je na suché pánvi nebo pokud máte k dispozici plotýnku neboli tál, tak na ní. Každou placku potřeme rozpuštěným sádlem. Můžeme je jíst jen tak samotné nebo  k vypečené husičce a zelí.




6 komentářů:

  1. Lokše dělám taky a když se pamažou lehce utřeným česnekem... Mňam! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tady se tomu říká "Koláčky" a když se ještě horké pmažou rozpuštěným máslem a posypou močkovým cukrem - TO NEMÁ CHYBU ;) !!!!
    Dělávala mi je moje babička a pak i mamka, celý den jsem nejedl, abych na něměl hodně místa :D :D !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co teprve s rozpuštěným máslem s medem.to je dobrota!

      Vymazat
  3. Jako malá jsem je jedla u babičky,ale měli jsme k tomu mléko s mákem jako polévku,neuvěřitelná mňamka :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně, to je snad jediné jídlo, u kterého si neumím vůbec poručit a říci dost !
    Dělám je málo a jen pro sebe, rodina je nemusí :-(
    Ale pamatuji, si že nejstarší syn jako sotva dvouletý, stál u plotny a před 22 lety se cpal plackami u babičky stejně jako jeho máma ;-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se v dětství nemohl dočkat a moc jsem se těšil, až maminka dá na talíř další placky, čerstvě opečené na tálech plotny sporáku na pevná paliva, hned za tepla je potřela peroutkou namočenou v rozpuštěném sádle a polévkovou lžící na plackách vydatně rozetřela povidlí...potom placky srulovala a nastalo velikánské pochutnáníčko.....

      Vymazat