sobota 3. února 2018

České rizoto z trouby


Tak jsem myslela, že tuhle tradiční českou klasiku každý zná, ale vyžádali jste si recept. Sepíšu vám tedy můj postup.



Na přípravu budete potřebovat:

cca 8 kuřecích křídel (nebo dělám i z krků, skeletů nebo krůtích křídel)
směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice ... klidně mražená)
1 velká cibule
1 PL sladké mletá papriky
1 KL koření čubrica (obsahuje saturejku a pískavici, která voní po maggi)
1 PL sójové omáčky
sůl, pepř
olej
někdy přidávám i sušené houby

a samozřejmě dlouhozrnná rýže (dělám z cca 2,5 hrnku)

Postup přípravy receptu:

Masovou směs můžete připravit v papiňáku. Na oleji zesklovaťte cibuli, přidejte celá křídla, zasypte kořením, promíchejte a přidejte zeleninu. Osolte, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené a cca 2 cm nad obsah. Uzavřete a od začátku syčení papiňáku duste 15 minut. Papiňák nechte pozvolna vychladnout.
Mezitím propláchněte několikrát rýži teplou vodou. Já ji chvilku předvařím, aby byla zpola měkká, ale ne uvařená. Rýži přendejte do pekáče.
Z papiňáku vyndejte křídla a zeleninu včetně tekutiny vlijte k rýži. Oberte maso (já použiji i kůži kterou krásně nožem naplocho rozmělním, dodá tomu chuť) a nakrájejte nadrobno. Přidejte do pekáče a přilijte cca lžíci až dvě sójovky. Vše dobře promíchejte a přiklopte. Pokud by se vám zdálo málo tekutiny, přilijte trochu vody nebo vývaru. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut. Poté odkryjte, promíchejte a nechte dopéct ještě asi 10-15 minut. Tekutina by měla být zcela vstřebaná do rýže a rýže měkká. Pokud je rýže stále tvrdší, nechte ještě přiklopené. Kdo má rád krustu, nechá zapéct trochu déle, ale pozor, ať vám rýže příliš neztvrdne.





1 komentář:

  1. Tak takto jsem rizoto ještě nikdy nedělala. Díky za další postup ☺ M.

    OdpovědětVymazat