neděle 11. února 2018

Trhané hovězí s domácí barbecue (BBQ) omáčkou


Chtěli jste recept na trhané hovězí, tak už jsem tady se základním popisem a prvním receptem na jeho využití. Trhané hovězí můžete použít do burgeru, do tortill, do těstovin, na pizzu, s asijsou omáčkou, do salátu ... určitě pro něj najdete spoustu využití. Je to velmi jednoduché, díky dlouhému pečení při nižší teplotě trochu delší na přípravu, ale stojí to určitě za to. Ve výhodě budou ti, kteří jsou vlastníky pomalého hrnce 😉
A kdo byste chtěl raději jiné maso, mrkněte buď na trhané vepřové  nebo kuřecí .


Na přípravu budete potřebovat: 

1 kg hovězího krku nebo kližky
1 cibule
3 stroužky česneku
popř. tymián nebo rozmarýn

Na BBQ omáčku:

2 PL oleje
1 menší cibule
1 větší stroužek česneku
150 ml rajčatové passaty
1 PL worcesteru
1 PL uzené sladké papriky
1 PL octa (jablečný, vinný)
1 PL javorového sirupu (třtinového cukru)
1 KL melasy (tu jsem já nedala)
1 KL dijonské hořčice
1-2 KL kouřové soli
1 bobkový list
čerstvě mletý pepř





Postup přípravy receptu:

Maso můžete připravit v troubě nebo v pomalém hrnci (PH). Nejprve maso osolte, sůl důkladně vmasírujte do masa a na oleji ho ze všech stran zprudka opečte dohněda. Do pekáče nebo PH vložte na dno pokrájenou cibuli, česnek a na to pak maso. Můžete přihodit čerstvé bylinky a vše okořeňte drceným pepřem. Podlijte cca 100 ml vody a přiklopte. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C nebo PH zapněte na stupeň II a nastavte 8 hodin. V troubě po hodině snižte teplotu na 160°C a pečte 4,5 hodiny nebo dokud maso nebude úplně měkké, rozpadající se na vlákna. Během pečení v troubě sledujte výpek, popř. podlijte. Občas maso obraťte. Když je maso zcela měkké, vezměte dvě vidličky a jimi přímo v pekáči maso natrhejte. Musí to jít lehce. Natrhané maso můžete pokrájet na kratší vlákna. Smíchejte s výpekem.
Omáčku připravte následujícím způsobem. V kastrůlku zesklovaťte na oleji hodně najemno nakrájenou cibuli, ke konci přidejte posekaný česnek. Vlijte rajčatovou passatu, worcester, ocet, hořčici, osolte kouřovou solí a oslaďte javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Vmíchejte uzenou papriku, bobkový list a opepřete. Nechte provařit a svařte do požadované konzistence, dochuťte. Omáčka by měla mít specifickou kouřovou chuť.
Maso smíchejte s omáčkou a podávejte v bulce jako burger, obložené zeleninou nebo s hranolkami.




7 komentářů:

  1. ta kupovaná houska vypadá strašně!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíši tak se s z toho ne...... je úplně jedno jestli je na fotce domácí nebo z obchodu,

      Vymazat
    2. výborný recept .. právě jsem stvořila a zítra bude ..jen místo bulky bude pečený toast, ledový salát, rajče atd + trhané masíčko ...už se těším....

      Vymazat
    3. Určitě děláš lepší, co?)))

      Vymazat
  2. Andrea to má jistě vyzkoušené, ale přece jen - teploty mi přijdou moc vysoké, 160 st. už není pomalé pečení. Trhané hovězí je úžasná věc, občas dělám - geniální do různých salátů, nebo na toast jako Hana. Ale tak 30 minut na těch 180 st a pak na 120 st. dokud není "trhací". Doba podle velikosti flákoty :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj. Jak co vše mám krom tohoto dát do burgeru? Opravdu se v tom nevyznám. Nikdy jsem nedělala. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to moc dobře, určitě vyzkouším.👍

    OdpovědětVymazat