čtvrtek 5. dubna 2018

Majonéza a tatarka z vařených vajec


Tak spěchám s receptem, dokud máte ještě vykoledovaná vejce. Ale určitě pro ty, kteří na domácí majonézu nebo tatarku nechtějí používat syrová vejce, se recept bude hodit i jindy během roku. Určitě ji zkuste, je hned hotová a velice jednoduchá.


Na přípravu budete potřebovat:

2 vejce natvrdo
50 ml mléka
1 KL dijonské nebo plnotučné hořčice
1 KL octa (jablečný, bílý vinný nebo kvasný)
sůl a pepř
špetka cukru
olej (max. 1 PL)

+ na tatarku:
1 sladkokyselá okurka střední velikosti
1/2 menší cibule



Postup přípravy receptu:

Vejce oloupejte, nasekejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přilijte mléko, ocet a přidejte hořčici. Osolte, opepřete a oslaďte. Vše důkladně rozmixujte na velmi jemnou pastu. Za stálého mixování přilévejte postupně olej, až získáte požadovanou konzistenci. A máte hotovou majonézu.
Pokud budete chtít z majonézy tatarku, nakrájejte do ní na hodně jemné kostičky cibuli a okurku. Promíchejte.
Skladujte v lednici.





4 komentáře:

  1. Super nápad,konečně majonéza na 100% bez salmonely.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    co znamená "max 1 PL" oleje. To se dá do celé majonézy 1 PL? Nechápu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, 1 PL znamená polévková lžíce, další tekutinou je tam mléko.

      Vymazat