Prohledat tento blog
pondělí 28. května 2018
Gyros z trouby
Nedávno jsem viděla na netu nějaké video, jak si připravit v domácích podmínkách gyros. Původně se maso postavilo napíchané do rozkrojené velké cibule nebo rajčete, což určitě nedoporučuji, protože by vám "podstavce" rychle změkly a gyros by se vám zkácel. Také určitě nepíchejte maso pouze na jednu jehlu uprostřed, ale na dvě, bude to mít celé lepší stabilitu. Původně jsem to totiž tak taky zkusila a s výsledkem jsem nebyla moc spokojená.
Pod maso, jako podstavec použijte velký omytý brambor. Rozřízněte ho podélně na poloviny a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kg vepřové krkovice
1 rajče
koření:
oregáno, tymián, rozmarýn, paprikové a chilli vločky, špetka římského kmínu, pepř, sušený česnek a cibule ) nebo zakoupená kořenící směs Gyros
olej
sůl
+ brambor jako podstavec a starší toastový nebo obyčejný chléb
Postup přípravy receptu:
Maso nakrájejte na plátky o šířce cca 0,5-1 cm a zlehka je naklepejte. Osolte, okořeňte a promíchejte s 2-3 lžícemi oleje. Nechte marinovat přes noc v uzavřené nádobě v lednici.
Druhý den rozpalte troubu na 200°C. Velký brambor rozkrojte podélně na polovinu a řeznou plochou postavte do pekáče nebo na plech, kde budete gyros péct. Chléb položte přes brambor. Chléb vám bude zachycovat přebytečnou šťávu, nebude odkapávat na plech a připalovat se. Maso napíchejte po plátcích na dvě grilovací jehly a zapíchněte je skrz chléb do brambor. Nahoru na jehlu napíchněte rajče, které nařízněte do kříže, aby z něj mohla unikat šťáva a dochucovat maso. Zbylou marinádou potírejte průběžně maso při pečení.
Gyros vložte do trouby a pečte cca 45 minut. Seřezávejte ze stran postupně a zbytek opět nechte dopékat.
Podávejte s tzatziki, řeckým salátem a pita chlebem či hranolky.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
děkuji za recept, udělám v sobotu pro návštěvu
OdpovědětVymazatNení zač. Tak ať si návštěva pochutná ;-)
VymazatJe možné nahradit vepřové maso kuřecím (prsní, stehenní řízky?)
OdpovědětVymazatUrčitě můžete nahradit, spíš bych ale volila to stehenní, je šťavnatější. Z prsou to bude vysušené. ;-)
VymazatDobrý den, viděla jsem podobné video, tam nakládali kuřecí do jogurtu. Co si o tom myslíte?
OdpovědětVymazatGyros jsme vyzkoušeli a nemá chybu :-)
OdpovědětVymazat