Prohledat tento blog
úterý 17. března 2015
Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem
Dnes jsem ze dvou různých receptů udělala na oslavu tento koláč nebo dort, jak chcete :-) Je velmi vláčný a šťavnatý, takže ti, kteří nemají rádi, když se jim " práší z nosu " ( jak říká můj tatí :-D ), si určitě pochutnají. A spotřebujete ze sklepa zase pár schovaných jablíček.
Možná se někomu bude zdát složitý se spoustou ingrediencí, ale není, nemusíte se bát. Já nejsem žádná pekařka - cukrářka a bylo to snadné. Pekla jsem v 30cm dortové formě, pokud budete chtít na celý plech, zdvojnásobte všechny ingredience.
Na přípravu budete potřebovat:
Těsto:
3 vejce
75g cukru krupice
1/2 vanilínového cukru
150g polohrubé mouky
1PL kakaa
1/2 prášku do pečiva
4,5PL vlažné vody
Dále pak:
cca 6 velkých jablek
1 vanilínový cukr
mletá skořice
kousek másla
Na krém:
1 vanilkový pudink na vaření
250-300ml mléka
1-2PL cukru krupice ( podle chuti
1 zakysaná smetana
+ 1 smetana na šlehání a ztužovač šlehačky
kakao na posypání
+ alobal na vyložení formy
Postup přípravy receptu:
Formu nebo plech vyložte včetně stěn alobalem. Dno vymažte máslem, posypte vanilínovým cukrem a skořicí. Jablka nahrubo nastrouhejte a rozprostřete je na posypané dno, trochu zmáčkněte. Vrstva by měla být cca 2cm.
Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, přilijte vlažnou vodu a postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a zlehka důkladně promíchejte. Vlijte na jablka a vložte do trouby vyhřáté na 220C na cca 15 - 20 minut. Zkuste špejlí, zda se těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyklopte na větší talíř nebo na druhý plech a opatrně sundejte alobal. Jablka by měla mít zkaramelizovanou vrstvu.
Pudink uvaříme s mlékem a cukrem, důkladně mícháme, neměl by být příliš tuhý. Necháme také vychladnout a pak do něj vmícháme zakysanou smetanu. Navrstvíme na koláč a jako poslední vrstvu dáme ušlehanou smetanu se ztužovačem. Já už jsem ji nesladila, ale kdo chce, může. Posypeme kakaem a dáme důkladně vychladit.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Vypadá úžasně, hned jsem dostala chuť... díky za receptík, krásný den, Štěpka
OdpovědětVymazatŠtěpánko, jestli vyzkoušíte, dejte vědět, jak Vám chutnal. A děkuju za zprávičku :-)
VymazatDnes jsem dělala, chutná úžasně :) http://hobbylka.blogspot.cz/2015/06/svezi-jablecny-dort.html
OdpovědětVymazatDěkuji za recept :)
Jsem ráda, že jste vyzkoušela a hlavně že chutnal:-) Díky
VymazatTen vypadá skvěle!
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm
Zrovna ho pecu, uz mi tecou sliny,doufam,ze bude tak dobry jak vypada :-)
OdpovědětVymazatManzel prave prohlasil, ze je to nejlepsi kolac jaky jedl (y)
OdpovědětVymazatTo se nedívím, je opravdu vynikající . Díky za zprávu ;-)
VymazatTak jsem ho dnes dělala a ani jsem ho nestihla dát ztuhnout a už je kus pryč :D můj muž je prostě na sladké a na tomhle skvělém dezertu to platí dvojnásob :) za mě palec nahoru :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za zprávu, Vám za realizaci a manželovi za pochvalu ;-)
VymazatOpravdu vynikající!!
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, díky ;-)
VymazatRecept mne nadchl,hned jsem vyzkoušela.Jen mi pudink s kys.smetanou neudělal úplně tuhou vrstvu.Slehacka pak na něho nešla moc vrstvit.Tak asi příště pudink úplně tuhý?Nevím.
OdpovědětVymazat