Prohledat tento blog
čtvrtek 14. června 2018
Vietnamské smažené závitky (Nem rán) s omáčkou
Mám strašně ráda asijské závitky v rýžovém papíře. Vietnamské nebo thajské, se zeleninou nebo masem, jarní nebo letní ... to je fuk. K tomu si je namáčet do pikantní omáčky, která je bleskurychle hotová a jsem v sedmém nebi 😍. Tak si pojďte zkusit pro změnu tyhle s mletým masem, zeleninou a nudličkami. Určitě jste je už jedli někde na streetfoodu nebo v asijském bistru ... není to žádná věda.
Na přípravu budete potřebovat: (15 ks závitků)
15 ks rýžového papíru
olej na smažení
voda nebo pivo na namáčení papíru (pivo dodá při smažení křupavější konzistenci)
Náplň:
450 g mletého vepřového masa
200 g jemných rýžových nudliček (předem připravených podle návodu na obalu)
2 vejce
1 mrkev
1/2 většího kedlubnu
houby jidášovo ucho
sójové klíčky
1 cibule
2-3 PL rybí omáčky
čerstvý koriandr
sůl a pepř
Omáčka k namáčení závitků:
50 ml vody
1 PL třtinového cukru
1 PL rýžového octa nebo limetkové šťávy
1,5 PL rybí omáčky
stroužek česneku
chilli paprička dle chuti
Postup přípravy receptu:
Nejprve nechte namočit houby jidášovo ucho v horké, osolené vodě. Až dostatečně nabobtnají, opláchněte je a nakrájejte na jemné proužky. Připravené nudle nasekejte na kratší kusy a vložte je do mísy spolu s houbami. Přidejte klíčky, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev s kedlubnem, cibuli nakrájenou na drobné kostičky, posekaný koriandr a mleté maso. Vyklepněte ke směsi vejce, zlehka osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vám to půjde rukou.
Rýžový papír namáčejte v míse s vodou, vždy nechte ponořené pár vteřin. Papír zgumovatí, ale nesmí se trhat. Položte ho na hladkou pracovní plochu. Ze směsi naberte asi 2 vrchovaté PL a zformujte z ní váleček v dolní třetině papíru. Nejprve zabalte směs spodní částí, přetáhněte cíp přes váleček a zasuňte pod směs. Pak přehněte papír z obou stran a pevně zaviňte až do konce papíru. Dost závitek utáhněte. Při balení i smažení závitků dávejte pozor, ať se vám nepřilepí k sobě.
Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Raději pozvolna, aby maso uvnitř nezůstalo syrové. Můžete smažit i ve fritéze. Nechte je okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce.
Na omáčku jednoduše smíchejte všechny suroviny, cukr se musí zcela rozpustit. Přidejte posekaný česnek a podle chuti chilli papričku.
Závitky namáčejte do omáčky v mističce.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat