středa 11. července 2018

Kefírový koláč s meruňkami a drobenkou


Mám ráda vláčné koláče, takže pokud něco peču, používám často do těsta jogurt, zakysanou smetanu nebo jako dnes, kefír. Meruňky ze stromu padají, tak došlo na ně. Těsto je velmi jednoduché, takže žádná velká věda. Samozřejmě můžete použít i jiné ovoce, třeba švestky, broskve apod.

 Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:
250 ml kefíru
2 vejce
150 g cukru (nebo více, dle chuti)
300 g polohrubé mouky
1 vanilínový cukr
100 ml oleje
1 kypřící prášek do pečiva
1 PL tuzemského rumu

+ meruňky nebo jiné ovoce

Dále pak na drobenku:
polohrubou nebo hrubou mouku, cukr krupici a máslo


 Postup přípravy receptu:

Meruňky vypeckujte, nakarájejte na měsíčky nebo jak vám to půjde. Troubu rozehřejte na 180°C.
Na těsto dejte všechny suroviny do mísy a důkladně vymíchejte.
Drobenku připravte důkladným propracováním změklého másla, mouky a cukru. Pokud peču koláč na plech, použiji zhruba 2cm plátek másla větší hrst cukru krupice nebo třtinového a mouku dosypávám dle potřeby.
Plech vymažte máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Těsto vlijte na plech a rovnoměrně rozetřete. Poklaďte ovocem a posypte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 30 minut.



2 komentáře:

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak velký průměr formy na koláč použít aby nebylo těsto příliš vysoké, děkuju

    OdpovědětVymazat