pondělí 19. listopadu 2018

Samosa - indická plněná taštička


Samosy jsou smažené indické plněné taštičky. Většinou se plní směsí brambor a zeleného hrášku, která je ochucena kořením, zázvorem a česnekem. Podávají se buď s rájtou nebo pikantním chutney. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Dám vám sem odkaz na video, v němž uvidíte, jak z těsta vytvořit kornoutek, který se posléze plní a lehce uzavře. Žádná věda. Pokud byste můj popis postupu nepochopili, video zde 😉.




Na přípravu 10 ks budete potřebovat:

Těsto:
1 hrnek hladké mouky
2,5 PL oleje
zarovnaná 1 KL soli
cca 1/2 hrnku vody

Náplň:
1 brambor uvařený ve slupce
1 šalotka nebo malá cibule
hrst mraženého hrášku
1 větší stroužek česneku
1 KL nastrouhaného zázvoru
chilli paprička nebo drcené chilli podle chuti
zelený koriandr
koření po špetkách: garam masala, římský kmín, kurkuma, hnědé hořčičné semínko
olej
sůl

Rájta:
bílý jogurt
salátová okurka
česnek
máta, koriandr
sůl

Postup přípravy receptu:

Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat.
Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout.
Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video výše) Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vtlečte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo.
Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou.
Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.



Žádné komentáře:

Okomentovat