čtvrtek 25. září 2014

Sterilované cuketové zelí


Na přípravu budete potřebovat:


Já jsem připravovala ze 4kg cuket ( oloupaných a vydlabaných) a suroviny jsou k danému množství

4kg nahrubo nastrouhaných oloupaných cuket 
50g soli
50g cukru
130ml octa
1 zarovnaná PL drceného kmínu

Nejlepší na zelí jsou takto přerostlé cukety 
 

Postup přípravy receptu:
Nastrouhané cukety dáme do velké mísy a smícháme se všemi uvedenými surovinami. Raději vše přidávejte postupně a ochutnávejte, jak vám budou chutě vyhovovat. Přidat můžete vždy. Pořádně promícháme a necháme 15 minut odstát, aby směs pustila šťávu.
Do dobře vymytých sklenic směs napěchujeme, nahoře by se nám měla objevit šťáva, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 80C.

Pak už jen v zimě sáhneme pro sklenici, zelí podle potřeby kdyžtak trochu slijeme,  uděláme cibulovou jíšku a provaříme se zelím. Případně dochutíme.


1 komentář: