pátek 12. října 2018

Dušená mrkev se zázvorem, pečené bramborové škubánky a marinované vepřové


Možná na rozdíl od spousty z vás jsem měla dušenou mrkev ráda vždycky. I když u nás doma se vždycky strouhala, takže výsledná konzistence nebyla příliš vzhledná. Chuťově si ji vylepšuji a aby to nebyla jen beztvará hmota, část mrkve krájím na kolečka. Taky mi třeba k mrkvi víc vyhovuje vepřové maso upečené než klasicky uvařené, musí mít šťávu. A místo brambor nebo rozpeků, které se u nás k mrkvi dělají, můžete zkusit pečené bramborové škubánky.



Na přípravu budete potřebovat:

Dušená mrkev:

1 kg mrkve
cca 2 cm čerstvého zázvoru
citronová kůra
2 PL světlé máslové jíšky (máslo + hladká mouka)
cukr a sůl

Bramborové škubánky:

250 g brambor B nebo C
4-5 PL hladké mouky
sůl

Postup přípravy receptu:

Mrkev očistěte, polovinu nahrubo nastrouhejte a druhou nakrájejte na tenká kolečka. Nakrájenou část vložte do hrnce, podlijte vodou do poloviny a nechte přiklopené dusit asi 5 minut. Poté přidejte nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný zázvor a z důkladně omyté poloviny citronu nastrouhanou kůru. Pouze žlutou část, nikoliv bílou pod ní. Osolte a přidejte malý oříšek másla. Duste do změknutí. Poté vmíchejte jíšku a pokud se vám bude zdát mrkev málo sladká, dochuťte cukrem.
Na škubánky uvařte v osolené vodě doměkka oloupané a nakrájené brambory tak, aby šly rozmačkat. Část vody slijte, ale nechte jí v hrnci přibližně 50 ml. Vše zasypte hladkou moukou a ihned uzavřete poklicí. Trochu obsah protřepte, aby se brambory moukou obalily. Vše nechte zapařit. Po vychladnutí rozmačkejte brambory a ručně vypracujte nelepivé těsto. V případě, že lepí, přidejte trochu mouky. Vytvarujte z těsta škubánky a smažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
Maso mám k mrkvi nejraději z tohoto receptu, kde můžete místo bůčku použít i krkovici.



1 komentář:

  1. Ahoj Andrej, také od malička miluji dušenou mrkev. Dělám ji ale trochu jinak:
    v hluboké pánvi zpěním na másle drobně nakrájenou cibuli, přihodím trochu celého kmínu a když se rozvoní, přidám mrkev nakrájenou na půlkolečka a chvíli restuji. Pak podliji trochou vody, přiklopím a dusím téměř doměkka. Nakonec zapráším trochou mouky (používám polohrubou), nechám provařit a do hotového dám oříšek másla pro zjemnění. Podávám s bramborama, bez masa.

    OdpovědětVymazat