neděle 13. července 2014

Cuketa, její využití v kuchyni a recepty

Letos jsem vysadila 4 druhy cuket, zde jsou 3 z nich a čtvrtá je kulatý kultivar. Foto ještě dodám, až se urodí.

Cuketa patří mezi další moji oblíbenou zeleninu. Je na pěstování nenáročná a když se jí daří, je v plození neúnavná. Skončí až s prvním podzimním mrazíkem. Pro svoji neutrální chuť ji můžete použít skoro do všeho. Je chuťově pro některé až příliš mdlá, ale zrovna třeba kvůli tomu ji lze použít i do skvělých vláčných moučníků.

Trocha informací s wiki :
Cuketa je kultivar jednoleté zeleniny  řadící se k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo), která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii. Cuketám se také říká cukíny, a oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zucchine, kdežto v anglicky mluvících zemích používají jeho mužskou zdrobnělinu, zucchini či zucchetti.

A několik odkazů na recepty s použítím cukety, ať jako hlavní suroviny nebo v kombinaci třeba s masem.

Cuketový pepřák

Cuketová kyselice s brambory a koprem

Slané cuketové tyčinky s česnekem

Plněné cukety po arabsku

Restovaná cuketa na slanině

Cuketové zelí

Cuketa na mozeček se slaninou

Pesto z cukety a mangoldu ( špenátu )

Rychlé cuketové přílohové noky

Cuketová omáčka do zásoby ( Uncle Bens )

Cuketová směs na topinky

Cuketové matjesy

Kynutý cukeťák s uzeným masem

Kuřecí, cuketa a sušená rajčata na másle

Grilovaná cuketa s bylinkovým dipem

Povelikonoční plněná cuketa

Cuketa na slanině s vejci

Kulatá cuketa s kuskusovou náplní

Zapečené palačinky s cuketou

Tandoori kuřecí směs s cuketou

Cuketové zelí dušené

Špekáčky s cuketou a zelím na pivě

Jemná cuketová omáčka s gorgonzolou

Ostrá cuketová curry polévka

Cuketové závitky zapečené v sýrové omáčce






Žádné komentáře:

Okomentovat