pátek 27. března 2020

Kynuté buchty z bramborového těsta (těsto na záviny, koláče, vdolky)


Už mám pro vás dlouho připravený recept na úžasné kynuté vláčné těsto lehké jako peříčko. Můžete ho použít na buchty, záviny, koláče, vdolky a určitě najdete i jiné využití, třeba na slané pečivo. Vláčné je díky uvařeným bramborům, i druhý den budete nebude mít tendenci tvrdnout nebo se drobit. Tentokrát jsem udělala buchty, ty už jsme totiž hodně dlouho neměli.

Na přípravu budete potřebovat:

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
200 g vychladlých brambor uvařených ve slupce
1 vejce
180 ml vody ( nebo mléka či kombinace obou)
30 g čerstvého droždí (pokud máte pouze sušené droždí, platí, že 1g sušeného je 2,5 g čerstvého)
100 g zchladlého rozpuštěného sádla nebo másla + na vymazání pekáče a potření
2 PL rumu do těsta + 1 PL na pomazání
2 KL vanilkové esence (nebo 1 vanilkový cukr)
nastrouhané kůra z jednoho citronu
cca 1 zarovnané KL soli


Postup přípravy receptu.

Do hrnku s polovinou vlažné tekutiny rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Nechte cca 10-15 minut vzejít kvásek.
Do mísy odvažte mouky, cukr, osolte, přidejte vejce, rum, vanilkovou esenci, citronovou kůru, najemno nastrouhané brambory a zbytek tekutiny. Zvolna promíchejte a vlijte vzešlý kvásek.
Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu.
Hotové těsto poprašte zlehka moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
Poté těsto přendejte na moukou zlehka posypanou pracovní plochu a důkladně ho ještě jednou propracujte. Pokud by se těsto lepilo, přidejte trochu mouky.
V případě, že z těsta budete dělat buchty, rozdělte ho na 24 ks a naplňte připravenou náplní, kterou máte rádi. Já tentokrát plnila hruškovými povidly a druhý pekáč byly tvarohové.
Pekáč důkladně Vytřete rozpuštěným sádlem, buchty pokládejte vedle sebe, ale ne úplně "nadoraz", budou ještě chvilku kynout. Každou buchtu vždy ze stran potřete sádlem. Nechte kynout ještě 20 minut.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
Jakmile vyndáte buchty z trouby, hned je pomažte rozpuštěným máslem s lžící rumu a pocukrujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat