pátek 21. srpna 2020

Fleky se zelím


Tohle staročeské jídlo je nejlepší z raného zelí, které je krásně křehké. Zelí se musí restovat pozvolna, aby dostalo zlatavou barvu. Je to velmi jednoduché a chutné jídlo, které vařívaly už naše babičky. Taky děláte?

Na přípravu budete potřebovat:

Všeho podle počtu strávníků ...
fleky (popř. jiné těstoviny)
hlávkové zelí
cibule
slanina
trochu drceného kmínu a majoránky
čerstvě drcený pepř.
sádlo
sůl

Postup přípravy receptu:

Nejprve všechno nakrájejte. Zelí rozkrojte na čtvrtky, vykrojte košťál a nakrájejte na jemné nudličky. Vložte ho do mísy, osolte lžící soli a nechte aspoň hodinu změknout. Mezitím ještě nakrájejte na kostičky cibuli a slaninu a obojí orestujte ve vyšší pánvi na sádle. Pak přidejte zelí i s tekutinou, kterou pustilo, okomínujte a pozvolna restujte. Chce to trochu trpělivosti, než bude mít zelí zlatou barvu. Dbejte na to, aby se nepřipálilo. Nakonec dochuťte špetkou majoránky a drceným pepřem. Uvařte v osolené vodě fleky, sceďte a přisypte je ke směsi do pánve. Dobře promíchejte se směsí, případně dochuťte.

2 komentáře:

  1. Tohle jídlo milujeme, opravdu jednoduché a přitom velmi dobré, ideální pro letní dny :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Také vaříme a milujeme ♥️Střídáme i s kyselým..Doporučuji.

    OdpovědětVymazat