úterý 5. ledna 2021

Kynutý štědrák neboli skládanec

 

Na tenhle skládaný, a čtyřmi náplněmi bohatě prokládaný kynutý koláč, jsem se chystala už asi 5 let. Od té doby co jsem ho viděla u Kluků v akci. Nevím, zda se název štědrák odvíjí od toho, že by se pekl jen na Vánoce nebo od štědrého plnění. Ale více méně je to jedno, můžete ho upéct klidně na Vánoce nebo běžný den. Chutnat vám bude určitě stejně. Těsto je skoro stejné jako vánočkové, tak pokud budete chtít péct na Vánoce, prostě přidělejte více těsta na vánočku. Zrovna tak pokud máte svoje osvědčené těsto na vánočku, můžete použít to svoje z půl kila mouky. Recept se zdá možná někomu složitý, ale není tomu zdaleka tak. Spíš vám zabere pouze trochu času, tak půl hodinku, příprava náplní. Tak jdeme na to ...
 

Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:

500 g polohrubé mouky
80 g cukru krupice
20 d čerstvého droždí
100 g másla
1 vanilkový cukr
250-300 ml mléka
2 žloutky
strouhaná citronová kůra z 1 citronu
špetka soli
(vejce na potření, mouka a máslo na vymazání a vysypání dortové formy o průměru 26 cm)

Náplně:

Ořechová:
150 g mletých vlašských ořechů)
200 ml vody
60 g cukru krupice
30 g strouhanky
1 vanilkový cukr
Oba cukry svařte s vodou, přidejte ořechy a strouhanku. Provařte asi minutu. Hmota by měla být dobře roztíratelná, podle potřeby zřeďte vodou nebo naopak zahustěte ořechy či strouhankou. Nechte vychladnout.

Maková:
100-150 ml mléka
150 g mletého máku
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka skořice, badyánu
Mléko svařte s cukry, přisypte mák a koření, dobře promíchejte a nechte vychladnout.

Tvarohová:
250 g hustého tvarohu (ne z vaničky)
40 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
1 PL škrobu
2 žloutky
Tvaroh vymíchejte s oběma cukry, žloutky a škrobem. Měl by se dobře roztírat, kdyby byl příliš hustý, zřeďte lžící mléka.

Povidla:
Pokud máte povidla hodně hustá, můžete naředit trochou horké vody a přidat lžící rumu. Já vařím povidla domácí už s rumem, tak nijak neduchucuji.
 
Postup přípravy receptu:
 
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a mouky a nechte 15 minut vzejít kvásek. 
Připravte si mouku, vsypte cukry, špetku soli, nastouhejte citronovou kůru, přidejte žloutky a vlijte rozehřáté (ne horké) máslo a zbylé mléko (postupně). Nakonec přidejte vzešlý kvásek a zpracujte dobře ve vláčné nelepivé těsto.
Nechte utěrkou zakryté kynout cca hodinu na teplém místě. Dortovou formu vymažte dobře máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170°C.
Vykynuté těsto přendejte na pracovní desku a ještě jednou důkladně propracujte. Rozdělte jej na třetiny, jednu nechte vcelu a zbylé dvě rozdělte ještě napůl. Vznikne vám tak 5 kusů, jeden největší. A ten jako první rozválejte do kruhové placky velké tak, aby pokryla dno, boky dortové formy a ještě by mělo těsto přesahovat okraje. Jako první použijte ořechovou náplň. Každou náplň rozetřete po celé ploše. Další přijde na řadu těsto, opět rozválejte, nyní už jenom na přikrytí ořechové náplně. Těsto vždy roztáhněte do všech stran, aby náplň přikrylo. Pak použijte makovou náplň. Opět těsto, povidla, těsto a tvarohovou náplň. Nakonec z posledního těsta vyválejte placku, nařežte ji na proužky a položte do mřížky na vrch koláče přes tvarohovou náplň. Přehněte dovnitř těsto z obvodu a potřete rozmíchaným vejcem. 
Je dobré péct zpočátku zakryté alobalem. Pečte 75-90 minut, zkoušejte špejlí. Na posledních 20 minut odkryjte. poté vyjměte z trouby a nechte ve formě na mřížce zchladnout. Koláč je nejlepší až uleželý druhý den.
 




Žádné komentáře:

Okomentovat