pondělí 8. února 2021

Bramborový salát s cibulí (vídeňský)

 

Tenhle bramborový salát s cibulí je u nás velmi oblíbený. Je hned hotový, z minima surovin, není těžký jako majonézový a hodí se takřka ke všemu, i ke grilovačce v létě. Nemusíte se bát, že se vám majonézový zkazí. Prostě v jednoduchosti je nejen krása, ale i chuť.

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg salátových brambor (A, AB)
2 velké cibule (červená dodá hezčí barvu)
můžete použít i jarní cibulku, popř. pažitku
250 ml vývaru (klidně připravte z bujónu)
3 PL octa (můžete použít i vinný nebo jablečný)
3 PL rostlinného oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
Podle chuti lze přidat i cca 1 PL moučkového cukru, já dávám

Postup přípravy receptu:

Brambory uvařte doměkka ve slupce a ještě horké se je pokuste oloupat. Je důležité, aby brambory byly při přípravě ještě teplé. Nakrájejte je na cca 0,5cm plátky do mísy a zalijte je postupně vývarem. Vývar by se měl všechen do brambor vsáknout. Poté přidejte na jemná půlkolečka nakrájenou cibuli, podle chuti dosolte, přilijte postupně ocet (nejprve po troškách a ochutnejte, jak vám bude kyselost vyhovovat), olej a opepřete čerstvě namletým pepřem. Dobře promíchejte. Salát můžete podávat vlažný, ale nám více vyhovuje vychlazený a odležený. Po odležení se může stát, že budete muset ještě trochu dochutit, brambory hodně chuti pojmou.



4 komentáře:

  1. Tento salát mám ráda. Přidávám ještě trochu cukru.

    OdpovědětVymazat
  2. A nedává se tam ani trochu oleje? Tak 2-3 lžíce by neškodily, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, že dává, zapomněla jsem ho tam napsat. Moc děkuji za upozornění.

      Vymazat
  3. Dneska jsem si tě přečetla a na sporáku už jedu ve velkým. Miluju jídlo a všechny tyhle kuchyňské vychytávky si ráda čtu. Pokračuj dále v tvorbě. Zatím pa Pája

    OdpovědětVymazat