sobota 6. února 2016

Bún chả - grilovaný vietnamský bůček


Máte rádi vietnamskou kuchyni? Já teda jo, hlavně ty jejich bylinky jsou něco úžasného. Naštěstí pro ně nemusím už do Prahy, ale našla jsem báječnou vietnamskou večerku, kde mají denně čerstvé bylinky a hlavně všechny potřebné ingredience pro vaření jejich a i jiné asijské kuchyně. Tentokrát přišla řada na voňavý grilovaný bůček s nudlemi bún , salátem a pikantní zálivkou Nước chấm. Zkuste doma taky, není to nic složitého ;-)




Na přípravu budete potřebovat:

300g bůčku
rýžové nudle Bún

Na marinádu:
3PL třtinového cukru
2PL rybí omáčky
1PL sójové omáčky
2PL limetkové šťávy
2 posekané stroužky česneku
1 nahrubo nakrájená cibule

Na zálivku Nước chấm:

1PL cukru
1PL rybí omáčky
1PL rýžového octa nebo limetkové šťávy
2-3PL vlažné vody
1-2 stroužky česneku
chilli paprička


Postup přípravy receptu: 

Maso před krájením nechte v mrazáku trochu ztuhnout, půjde vám to mnohem lépe. Je třeba bůček nakrájet na cca 3 - max.5 mm plátky. Z výše uvedených surovin vymícháme marinádu, do které vložíme maso, cibuli a česnek. Důkladně promícháme a necháme v lednici minimálně hodinu marinovat. Samozřejmě můžeme nechat i přes noc.


Bůček vyjmeme z marinády, očistíme ho od cibule a česneku a rozložíme na pečící mřížku, kterou položíme přes plech, do kterého bude odkapávat tuk. V troubě rozpálíme gril a vložíme plech s masem. Grilujeme z obou stran, dokud nebude bůček pěkně propečený. Vzhledem k malé tloušťce masa je to rychle.
Na zálivku použijeme výše uvedené ingredience. Nejprve ve vlažné vodě rozmícháme cukr a pak přilijeme ocet, rybí omáčku, vmícháme rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a necháme odstát.
Nudle připravíme podle návodu na obalu a na salát použijeme listy salátu, na nudličky nakrájenou mrkev, okurku, můžeme i třeba mungo výhonky a hlavně spoustu koriandru a perily, ty dodají tu správnou asijskou chuť.
Maso podáváme s nudlemi, zálivkou a salátem.




7 komentářů:

  1. Ačkoliv toto jídlo bych nejedla, tak musím uznat, že to vypadá vážně skvěle ;) takže já se najím pohledem!
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krom trošky tuku je to dietní jídlo se spoustou zeleniny a rýžových nudlí ;-)

      Vymazat
    2. Ačkoliv toto jídlo bych nejedla. Tak tam dej misto masa cuketu ty blbko.

      Vymazat
  2. Dobrý den, recept je velmi zajímají. Jen se zeptám, ta zálivka patří na nudle? Předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zálivka patří na nudle se zeleninou a maso navrch s bylinkami. Většinou, co jsem jedla, tak tam bylo té zálivky tak do poloviny nudlí ;-)

      Vymazat
  3. Mohu se zeptat na tu vietnamskou večerku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jste z Plzně, tak v Husově ulici je vietnamský obchod nebo teď nově otevřeli obchod s asijskými specialitami na Roudné, naproti čínské restauraci na hlavní třídě od Roosveltova mostu ke kruhovému objezdu

      Vymazat