středa 11. srpna 2021

Zelné šišky neboli šlíšky

 

Tenhle staročeský recept jsem chtěla vyzkoušet už dávno. Ale čekala jsem, až budu mít na zahradě vlastní rané zelí, protože z něj je to ještě lepší. Ale může být i z klasické hlávky zimního zelí. A vzhledem k tomu, že tam je slanina a cibule, budete se olizovat až za ušima ... i když co si budeme povídat, dietní to rozhodně není 😂 A nedivte se všichni, že v těstě není vejce, prostě není a drží to skvěle i bez něj.

Na přípravu budete potřebovat:

cca 700 g hlávkového zelí
500-600 g hrubé mouky
1 PL soli
+
3 velké cibule
200 g slaniny
 

 Postup přípravy receptu:

Hlávku zelí rozdělte na osminky a velmi jemně ho nakrouhejte nebo nastrouhejte do mísy. Podle toho, co vám půjde lépe. Osolte lžící soli a opravdu důkladně vše promíchejte. Zelí by mělo pustit dost vody. Nechte hodinu stát, případně občas promačkejte.
Mezi tím nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky. Nejprve na pánvi orestujte slaninu, pak přidejte cibuli a vše opečte, ale ne úplně dokřupava, ještě se bude se šlíšky zapékat v troubě. Nechte odstavené.
Připravte si velký hrnec s osolenou vodou a nechte přijít k varu. Troubu rozpalte na 200 °C.
K zelí a vymačkané šťávě přisypávejte postupně moku a důkladně propracovávejte. Na množství mouky bude záležet šťavnatost zelí. těsto se nám nesmí úplně lepit na prsty, ale zase nesmí tam být mouky moc, aby nebyly po uvaření tvrdé. Ještě se do šlíšků zapracuje trocha mouky při tvarování. 
Posypte pracovní plochu mouku, těsto rozdělte na několik částí a uválejte hada cca 3 cm v průměru. Odkrajujte kousky, každý v dlani trochu zmáčkněte a pak dlaněmi válejte po pracovní ploše. Pokud se vám nebudou chtít válet šišky, můžete hada vyválet o menším průměru a odkrajovat špalíčky.
Po částech šišky vhazujte do vroucí vody, odlepte je případně ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte cca 10 minut. Nejlepší je jednu šišku vyndat, rozkrojit a zjistit, zda je vařená. Přeci jen může každý mít šišky jinak velké, takže čas je orientační.
Do pekáčku přendejte slaninu s cibulí a postupně jak se dovaří i okapané šlíšky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny opékat.

 


2 komentáře:

  1. Dnes uvařeno a musím za celou rodinu pochválit - vynikající recept - všem moc chutnalo :-) děkuji

    OdpovědětVymazat