sobota 4. června 2022

Nakládané (sterilované) ředkvičky

Vždy na jaře zaseju spoustu ředkviček, protože po zimě na ně máme všichni chuť, a pak, když všechny vyrostou a jsou na denním menu, tak už je zase nikdo nechce. A rok co rok se to opakuje. Pak ale přijde na řadu jejich naložení a zavaření ve sladkokyselém nálevu s bzeneckým octem, a to už by zas jedli rádi všichni. 

Recept jsem konečně pro vás sepsala právě díky splupráci se společností Bzenecká octárna, která vyrábí spoustu kvalitních octů pro každodenní použití. A já jiný, než bzenecký kvasný lihový na zavařování, nepoužívám. Ta chuť je prostě vyvážená.
 
 
Na přípravu budete potřebovat:

očištěné ředkvičky
česnek

Nálev:
1 l vody
250 ml octa
1 KL soli
2 PL cukru
1 KL celého pepře
1 KL bílého hořčičného semínka
 
Postup receptu:
 
Všechny ingredience na nálev vlijte a vsypte do hrnce a nechte min. 5 minut povařit. Odstavte a nechte zchladnout.
Ředkvičky nakrájejte na čtvrtka nebo poloviny, podle velikosti a vyskládejte do sklenic. Prokádejte plátky česneku, každý podle chuti. Zalijte zchladlým lákem, dobře uzavřete a nechte v lednici alespoň 5 dní. Čím déle vydržíte nechat je uležet, tím lépe. 
Ředkvičky můžete také sterilovat při teplotě 80 °C po dobu 20ti minut. V obou případech počítejte s tím, že ředkvičky pustí barvu do nálevu a vyblednou. To ovšem na chuti nic nemění. Jsou výborné, pikantní. 





1 komentář:

  1. Výborné a skvělý tip jak zpracovat přebytek ředkviček.

    OdpovědětVymazat