Na přípravu budete potřebovat:
10 kg krouhaného bílého zelí
1/2kg cibule na kolečka
2 červené kapie
3 mrkve
10dkg strouhaného křenu
svazek posekaného čerstvého kopru
4 kyselá jablka na osminky
1/2 sáčku Deka
1/2 sáčku celého kmínu
10dkg soli
4 nalámané bobkové listy
5 rozdrcených kuliček nového koření
1/2kg cibule na kolečka
2 červené kapie
3 mrkve
10dkg strouhaného křenu
svazek posekaného čerstvého kopru
4 kyselá jablka na osminky
1/2 sáčku Deka
1/2 sáčku celého kmínu
10dkg soli
4 nalámané bobkové listy
5 rozdrcených kuliček nového koření
Postup přípravy receptu:
Zelí dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše
budeme míchat. Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na
slabé proužky. Vše včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a
dobře promícháme. Nakonec postupně plníme do vhodné velké nádoby (
soudku apod. ) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy.
Zatížíme. Necháme kvasit asi 4-6 týdnů v teplejší tmavé místnosti.
Další možností je zelí řádně promačkat v nádobě a plnit do velkých 3-5ti litrových šroubovacích sklenic podle tohoto postupu. Naplníme je tak 5cm pod okraj a nad směsí by měla být šťáva. Zavíčkujeme, postavíme do tepla na plech a necháme takto kvasit. Ze sklenic bude cca 2 dny vytékat šťáva a pak se víčka přichytí. Necháme také kvasit stejnou dobu jako v soudku. Pak přemístíme do chladu. Výhodou je, že se nemusí dolévat voda se solí, ve sklenicích nám vydrží i rok. Po odebrání části zelí, opět vše stlačíme, aby nad zelím byla stále tekutina.
Poznámka:
Toto zelí je vynikající jako salát, zdravé, plné vitamínu C.
Žádné komentáře:
Okomentovat