úterý 7. července 2015

Kynuté ovocné knedlíky ( třeba meruňkové, borůvkové ... )


Ovocné knedlíky se sezonním domácím ovocem miluju. Ať jsou to tvarohové jahodové nebo kynuté s meruňkami, borůvkami nebo jablky se skořicí. Prostě dobrota. A hlavně tam musím mít hodně tvarohu, cukru a máslíčka :-D A jaké jsou vaše oblíbené?

Na přípravu budete potřebovat:

400g polohrubé mouky
2 dcl mléka
3/4 kostky droždí
3-4 lžíce cukru moučka
1 vejce
špetka soli


Postup přípravy receptu:

Do mísy prosijeme všechnu mouku a uděláme do ní větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Nepatrně posypeme moukou a promícháme - pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
Pak přimícháme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto.
V teple necháme kynout asi hodinu.
Pak prohněteme, vyválíme a větším hrnkem vykrojíme kolečka, která poklademe ovocem dle chuti, zabalíme a v ruce uválíme kouličky. Necháme ještě asi10 minut kynout.
Vkládáme do vroucí vody na cca 12 minut. V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly vařečkou otočíme. Vyjmeme z vody a propícháme vidličkou.



4 komentáře:

  1. ..To není možné, právě teď přemýšlím, do čeho zabalím meruňky, které mi za týden mají dovézt....tak už vím a vyzkouším....a pak napíšu....díky Martina ze severu....( jinak Vaše recepty jsou skvělé, minule jsem zkoušela obalený květák v troubě pečený a přísahám, že jsem Vám dlouho děkovala za to, že nemusím stát u sporáku) :o))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...A oblíbené mám tvarohové s jahodami - minulý týden dělané, boule za ušima....dělala jsem je podle receptu z blogu www.pradobroty.cz , tak se těším, až vyzkouším i ty Vaše...

      Vymazat
    2. Marti, díky za milou zprávu. :-) A s tím květákem a stáním u plotny ... taky jsem to nesnášela. Ale už víme, jak na to vyzrát. Jdou tak i smažit řízky, pěkně na plechu s olejem a v troubě :-)

      Vymazat
  2. Dělala jsem cuketu obalenou v troubě a byla to paráda.

    OdpovědětVymazat