úterý 28. července 2015

Pečená lilková směs s paprikami a rajčaty ( i do zásoby )


Když je léto, plno skvěle chutnající zeleniny, je třeba připravit si zásoby na zimu. Mám ráda plný sklep různých sklenek se zeleninovými dobrotami. Ať už kyselé okurky, kukuřičky, houby nebo takovéto zeleninové směsi. Pak se jenom sáhne do regálu a je to :-) Tuto směs si může každý ve výsledku ochutit podle sebe, přidat víc feferonek nebo octa, bylinek apod. A hlavně, chuť pečené zeleniny je prostě nepřekonatelná :-)


Tohle je jeden z receptů, kde nejsou žádná pravidla, co se gramáže týče. Prostě všeho přiměřeně, přibližně stejné množství paprik jako lilků a rajčat.

Budete potřebovat:

lilky
červené a bílé papriky
rajčata
feferonky ( kdo chce, může vynechat )
česnek
čerstvá saturejka a bazalka

vinný ocet
rostlinný olej
cukr
sůl

Postup přípravy receptu:

Lilky podélně přepůlíme, dužinu nakrájíme do mřížky, pokapeme olejem a vyskládáme řeznou plochou nahoru na plech.
Rajčata také přepůlíme, papriky i feferonky necháme vcelku a celé palice česneku překrojíme také napůl a zakápneme olejem. Vše vyskládejte na plech nebo do pekáče a pečte v troubě na 250C stejně jako lilky. Papriky musí vytvořit hnědé až černé puchýře, pak je vložte do mikrotenového sáčku a nechte zapařit. Pak je oloupejte a zbavte jadřince. Lilky, rajčata ani feferonky neloupejte. Všechnu zeleninu umelte ve strojku na maso nebo vložte do mixéru a nahrubo rozsekejte. Do směsi vymačkejte pečený česnek, přidejte ještě dostatečné množství rozdrceného čerstvého, osolte, trochu oslaďte a ocet přidávejte postupně. Nechte vždy chvilku odpočinout a zase dochuťte. Nakonec vmíchejte posekané bylinky a trochu oleje.
Směs můžete napěchovat do sklenek, zakápněte vršek olejem, uzavřete a sterilujte při 80C cca 20 minut.
A jak směs upotřebit? Třeba na topinky, toasty, do těstovin, pod maso nebo můžete vmíchat dobrou masovou konzervu a udělat si takové domácí ďábelské toasty. Určitě si nějak poradíte.



2 komentáře:

  1. Vypadá to úžasně, určitě brzo vyzkouším, loni jsem dělala cuketovou směs a do zimy byly všechny skleničky fuč.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu vypada lakave,jiste zkusim a uz se tesim jak vsechny v okoli naladim. diky za super receptik.Market

    OdpovědětVymazat