pondělí 3. srpna 2015

Krevety na másle se studeným dipem


Krevety jsou moje zamilované mořské potvůrky. Nejlepší jsou jednoduše upravené a jen tak přikusovat bagetku namáčenou ve vypečeném sosíku. Tentokrát jsem k nim připravila ještě majonézový dip.


Na přípravu budete potřebovat:

750g nepředvařených nevyloupaných krevet
kousek másla
2-3 stroužky česneku
špetka drceného chilli nebo 1 malá feferonka
špetka soli
+ můžete přidat ještě posekanou petrželku


A na dip:

2PL majonézy
1PL zakysané smetany
na dochucení pár kapek worcesteru, tabasca a citronové nebo limetkové šťávy
špetka chilli a pepře

Postup přípravy receptu:

Nejprve připravíme dip. Majonézu jednoduše smícháme se zakysanou smetanou a podle chuti přidáme pár kapek od všech tekutých ingrediencí. Ochutnáváme a dochucujeme :-) Nakonec přidáme špetku chilli, pepře a osolíme. Zatím odložíme do lednice.
Krevety očistíme. To znamená, že jim nejprve odtrhneme hlavičku, jde to snadno jakoby vzhůru směrem ke hřbetu. Pak je vyloupneme z krunýřku a poslední článek s ocáskem můžeme nechat. Vypadá to lépe a můžeme ji za ocásek chytit a smočit v dipu. Uprostřed hřbetu krevety nařízneme a vytáhneme střívko. Někdy bývá prázdné bez nečistot, takže je takřka neviditelné. Pokud je prázdné, klidně ho tam nechte a nehledejte se s ním.
Když máme všechny krevety očištěné, opláchněte je a osušte papírovou utěrkou. V pánvi rozehřejte máslo, po chvilce vhoďte posekaný česnek a chilli a pak krevety a malinko osolte. Krevety jsou hotové za cca 3 - 4 minuty, nedělejte je určitě déle, byly by gumové. Když jsou růžovo - oranžové ze všech stran, jsou hotové. Můžete přidat ještě trošku posekané petrželky, promíchat a je hotovo.  Naservírujte je do misky, k tomu dip a nakrájenou bagetku.





3 komentáře: