středa 7. prosince 2016

Pečený zázvorový čaj s citrusy


Přemýšlíte o dárcích na Vánoce? Máte rádi jedlé dárky, které jsou podomácku vyrobené ? A máte rádi štiplavý zázvorový čaj s citronem, který vás prohřeje až do morku kostí a zažehnává nachlazení ? Tak to jste otevřeli tenhle recept správně. ;-) Nakupte zázvor, citrusy a voňavé koření a můžete začít, nedá to fakt skoro žádnou práci, takže opět můžu recept s klidným svědomím přidat ke kampani #santaclara společnosti @lidlčesko  #lidlcz, která chce pomoci všem ženám světa prožít #vanocebezstresu.




Na přípravu budete potřebovat:

1kg pevného čerstvého zázvoru
2 citrony
2 limetky
2PL rumu ( popř. slivovice )
800g třtinového cukru
4 badyány
2 svitky skořice
cca 15 hřebíčků

Postup přípravy receptu:

Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky ( cca 3mm ) . Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
Pokud si budete chtít udělat čaj , stačí na 250ml hrnek cca 2-3KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně ;-)
Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého.

10 komentářů:

  1. Vypadá to báječně 😉 Prosím na kolik sklenic je uvedené množství? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji moc za uzasny recept.Delala jsem na vanoce jako darek a uz ted jedu druhou varku, protoze vsem tak chutnal.zatim nejlepsi recept na upravu zazvoru k lecbe nachlazeni a bolesti v krku.a krasne zahreje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani dobrý den, to jsem moc ráda, že vám tak zachutnal. V zimě je opravdu super zahřívač a prevence proti bacilům ;-) Díky za vyzkoušení a zprávu. Andrea

      Vymazat
  3. Jsem ráda, že jsem na tento recept narazila. Zázvor miluju a hodně mi pomáhá, když jsem nemocná nebo když už jen cítím, že by nemoc mohla přijít. Recept si píšu a tohle určitě vyzkouším, díky.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, chutná báječně. Děkuji moc, nicméně se mi zbylo hodně vody a moc sirupovitá konzistence to nebyla. Máte nějakou radu? Osobně si myslím, že jsem dala moc vody.
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, bude to množstvím té vody. Chtělo to nechat jen delší dobu odpařovat do zhoustnutí.

      Vymazat
  5. Dobrý den,chtěla bych jako dárek udělat dvě sklenice. Jaké mám dát poměry surovin? O polovinu méně? Děkuji

    OdpovědětVymazat