K Velikonocům patří v našich končinách neodmyslitelně nádivka a vajíčka. Recept se vám možná bude hodit po koledě, kdy děti domů přinesou plný košíček vajíček, jak tomu bývá u nás.
Já jsem v tomto receptu spojila nádivku a vajíčka se sekanou a myslím, že je to vynikající kombinace.
Jako aperitiv si k tomu můžete dát třeba tradiční Metropol Bianco, jehož specifika jsou:
nižší, zlatavě žlutá barva, příjemně, medově
kořenité aroma s ovocným podtextem. Chuť je středně plná, svěží s
nasládlým závěrem.
Na přípravu budete potřebovat: (Já jsem pekla ve formě na věnec, kam se vešlo 1kg masa + ostatní ingredience uzpůsobené velikosti formy. Tuto sekanou je dobré péct v nějaké formě, třeba v chlebíčkové apod., bude hezky držet tvar. Anebo ji můžete zabalit do alobalu a péct v pekáčku podlitém trochou vody. Množství ingrediencí přizpůsobte velikosti svojí formy.)
1kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
2 starší rohlíky
100 ml mléka + na namočení rohlíků
3 vejce
čerstvé bylinky (kopřivy, pažitka, medvědí česnek, petrželka)
2 cibule
3 stroužky česneku
hrst strouhanky
sůl a pepř
Nádivka:
Na nádivku použijte tento recept nebo ten, podle něhož nádivku připravujete. Jen přizpůsobte množství. Já jsem do sekané použila ze 3 rohlíků a 3 vajec.
8 vajec natvrdo uvařených
300 g slaniny nakrájené na dlouhé a tenké plátky
olej
Postup přípravy receptu:
Pokud připravuji domácí sekanou, většinou si koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky.
Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát.
Mezitím připravte nádivku podle receptu výše a uvařte vejce natvrdo. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.
Formu ve které budete sekanou péci, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou.
A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte.
Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou. Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte 45 minut. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.
Žádné komentáře:
Okomentovat