čtvrtek 12. července 2018

Dušené kedlubnové zelí


Tak jsem zjistila, že nemám na blogu recept na klasické dušené kedlubnové zelí. A to ho tak miluju. Mám ho tady jenom jako sterilovaný polotovar na jeho přípravu.
A protože jsme ho měli včera k obědu, nafotila jsem ho pro vás, abyste i vy, někteří začátečníci, mohli podle receptu zelí připravit.
A určitě ho vyzkoušejte s bzeneckým jablečným octem, protože ho skvěle dochutí. A vůbec, zkuste taky používat jiné octy než jen klasický kvasný lihový, ten si schovejte na zavařování, na to je nejlepší. Ale jablečný je mnohem jemnější a ještě k tomu podporuje spalování 😉. Mrkněte se, kolik různých druhů octů už Bzenec vyrábí .


Na přípravu budete potřebovat:

4 větší kedlubny
1 velká cibule
1cm plátek másla
2 PL hladké mouky
drcený kmín
sůl

Na dochucení:
kvasný jablečný ocet nebo lihový
cukr


Postup přípravy receptu:

Kedlubny nahrubo nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno.
Na másle zesklovaťte cibuli, zasypte ji hladkou moukou a zlehka opražte na světlou jíšku. Přidejte nastrouhané kedlubny, osolte, okořeňte kmínem a podlijte vodou asi do poloviny. Přiklopte a duste doměkka zhruba 30 minut. Podle potřeby podlévejte vodou. Nakonec dochuťte cukrem a octem podle chuti a ještě asi 5 minut provařte.




1 komentář:

  1. Kedlubnové zelí je moc dobré, dělávala ho i moje babička a dělám ho taky z velkých kedluben, které už nejsou úplně ideální na úpravu za čerstva. Ale jen dotaz - zkoušela jsi dochucovat ( ocet + cukr) hned na začátku přípravy? Já to tak dělám a přijde mi to chuťově lepší - ocet už do jíšky a cukr s kedlubnami.
    ( To pečené ptactvo vypadá hoooodně dobře :-) )

    OdpovědětVymazat