neděle 15. července 2018

Šťáva (sirup) z černého rybízu zastudena


Tuhle šťávu jsme doma dělávali odjakživa. Z rybízu, jahod nebo z malin, z těch byla nejlepší. Samozřejmě ovoce můžete i kombinovat. A jelikož se nic nevaří, všechny vitamíny v ní zůstanou. Letos byla nadúroda černého rybízu, tak byl zužitkován z větší části do šťávy. Ovoce použijete dvakrát a získáte přes 4 litry šťávy. Zkuste ji, je opravdu výborná.
Na přípravu budete potřebovat:

1. várka:
2 l omytého ovoce bez stopek
1,5 l převařené chladné vody
50 g kyseliny citronové
2,5 kg cukru krupice

2. várka
ovoce z předešlého dne
3/4 l převařené chladné vody
25 g kyseliny citronové
1,25 kg cukru krupice

Postup přípravy receptu:

Omyté ovoce vložte do velké sklenice nebo nekovové mísy. Nemačkejte ho, šťáva by se pak mohla kazit a začít kvasit. Posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. Nechte 24 hodin louhovat. Můžete občas zlehka promíchat, samozřejmě pouze dřevěnou nebo plastovou měchačkou.
Druhý den šťávu slijte přes síto s plátýnkem a vsypte cukr. Míchejte do rozpuštění. Chce to čas, občas, když kolem projdete, tak promíchejte a nechte zase stát. Šťáva by měla být čirá.
Zbylé ovoce opět posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. A zase nechte 24 hodin louhovat. Slijte, vsypte cukr a míchejte do rozpuštění.
Šťávu nalijte do vypařených sklenic a uzavřete. Můžete dát na povrch několik mm kvalitní slivovice nebo rumu, tím si zajistíte dlouhou trvanlivost. Ale já nedávám nic a nikdy se mi šťáva nezkazila.





Žádné komentáře:

Okomentovat