středa 12. září 2018

Marinovaný pečený bůček


Vím, že je na tahle tučná masa ještě do zimy čas, ale nemohla jsem si pomoct. Měla jsem na ten bůček hroznou chuť 😅 Takhle marinovaný a upečený ve svázaném copu je přece neodolatelný. No řekněte sami. Může se podávat klasicky teplý nebo jako studené pohoštění.
A proč do marinády balsamikový ocet? Já ho dávám do většiny marinád na maso, chuťové ho tam neucítíte, ale maso je šťavnatější a křehčí. Zkuste 😉

 


Na přípravu budete potřebovat:

1 kg libovějšího bůčku
cca 3 cm silnějšího zázvoru
5 stroužků česneku
1-2 PL tekutého medu
1 PL octa balsamiko
3 PL sójové omáčky
oblíbené koření na pečená či grilovaná masa (použila jsem Country koření), raději pikantní
drcený kmín
1 velká cibule
sůl

Postup přípravy receptu:

Maso bez kůže nakrájejte podélně na plátky cca 1-1,5 cm široké. Bude se vám lépe krájet, pokud maso necháte nějakou chvíli v mrazáku, kde ztuhne, nikoliv zmrzne. Nebo požádejte řezníka, ať vám maso rovnou nakrájí. Plátky poté rozkrojte na 3 dlouhé pruhy, přičemž z jedné strany začněte až tak 2 cm od kraje, aby pruhy držely u sebe. Upleťte klasický cop, snažte se ho hodně stahovat, aby zůstal pevný. Konce spojte špejlí nebo jehlou, případně svažte provázkem.
Zlehka osolte a posypte kořením. Z medu, sójovky, octa, najemno nastrouhaného zázvoru a česneku vymíchejte marinádu. Maso vložte do vhodné nádoby s víkem, přelijte jej marinádou a pořádně ji do masa vetřete. Nechte přes noc nebo min. 3 hodiny marinovat v lednici.
Na dno pekáče dejte na kostičky nakrájenou cibuli, na ni položte maso včetně veškeré marinády a trochu podlijte vodou. Přiklopte a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Nechte 40 minut přiklopené, podle potřeby podlévejte nepatrně vodou a pak odklopené pečte při 200°C ještě cca půl hodiny, aby se maso opeklo.
Můžete podávat klasicky k zelí, jen tak s brambory, třeba šťouchanými nebo nechat vychladnout, vložit do lednice a pak krájet na plátky.



Žádné komentáře:

Okomentovat