úterý 5. května 2020

Chlapské buchty s klobásovým zelím


Pořád všude vidím spoustu sladkého, jak jsou teď ženské víc doma, tak se všude peče. Já jsem teda taky šla a upekla buchty. Ale nedejte se oklamat, tyhle jsou k pivu :-D Protože jsou slané a plněné zelím s klobásou. Určitě si pochutná nejeden chlap, ale i my, ženský 😋
A kdybyste hledali ty nejvláčnější buchty nasladko, recept je tady.


Na přípravu budete potřebovat:

Těsto:

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 g vařených brambor
180 ml vody nebo mléka (nebo kombinace obojího)
100 g rozpuštěného sádla
1 vejce
30 g čerstvého droždí + špetka cukru
1 KL drceného kmínu
1 KL soli

Náplň:

1 větší klobása
cca 100 g uzené slaniny
1 velká cibule
300 g kysaného zelí (já jsem použila zbylé zelí už vařené a trochu doslazené)
2 stroužky česneku


Postup přípravy receptu:

Nejprve připravte náplň. Cibuli, slaninu a klobásu nakrájejte na malé kostičky. Slaninu vložte do suché pánve, nechte ji pustit tuk a pak teprve přisypte cibuli, po chvíli i klobásu. Kdyby přeci jen bylo tuku málo, trošku sádla přidejte. Ale směs nesmí být příliš mastná. Nakonec přidejte zelí, česnek a duste 10 minut. Dochuťte a sejměte ze zdroje tepla. Nechcte zcela vychladnout.

Do hrnku s polovinou vlažné tekutiny rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Nechte cca 10-15 minut vzejít kvásek.
Do mísy odvažte mouky, kmín, osolte, přidejte vejce, najemno nastrouhané brambory a zbytek tekutiny. Zvolna promíchejte a vlijte vzešlý kvásek.
Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu.
Hotové těsto poprašte zlehka moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
Poté těsto přendejte na moukou zlehka posypanou pracovní plochu a důkladně ho ještě jednou propracujte. Pokud by se těsto lepilo, přidejte trochu mouky.
Těsto rozdělte na 20 ks a naplňte připravenou směsí.
Pekáč důkladně vytřete rozpuštěným sádlem, buchty pokládejte vedle sebe, ale ne úplně "nadoraz", budou ještě chvilku kynout. Každou buchtu vždy ze stran potřete sádlem. Nechte kynout ještě 20 minut.
Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova.

2 komentáře: