sobota 22. května 2021

Balsamikové glazované cibulky


 

Kdo by neznal Bzenecký ocet. Již 100 let se u nich vyrábí octy tradičními recepturami a najdete u nich produkty, ze kterých si jistě vybere každý. Vyrábí klasické lihové octy, ale i ovocné jako jablečný, vinný, balsamikový. Takže pokud chcete zavařovat nebo připravit salát, či dochutit omáčku nebo polévku, určitě sáhněte po jejich produktech, nedám na ně dopustit.

A co se týče dnešního receptu, který jsem připravila pro jejich web s recepty Milujeme ocet , jedná se o známé marinované cibulky v balsamiku, které znáte z pultů některých obchodů. Tak jdeme na to.


Na přípravu budete potřebovat:

20 malých cibulek nebo šalotek (nejlepší jsou ploché odrůdy)
2 PL třtinového cukru
pár snítek čerstvého tymiánu
rostlinný olej
sůl a čerstvě drcený pepř
 

Postup přípravy receptu:
 
Nejprve musíte cibulky zbavit slupky. U těch malých je to celkem problém, ale pomůže vám je na chvilku ponořit do horké vody, jde to pak snadno, protože slupka změkne. 
Cibulky vložte na pánev s rozehřátým olejem, při střední teploté je pozvolna opékejte dozlatova. Buďte trpěliví, ať se vám nespálí. Osolte, opepřete, přidejte snítky tymiánu a posypte třtinovým cukrem. Když se cukr rozpustí a obalí cibulky, opatrně vlijte ocet. Vzhledem k teplotě pánve bude chvilku prskat, tak dejte pozor. A teď budete cibulky dusit ve vzniklé tekutině. Občas je promíchejte, aby se dusily rovnoměrně. Zhruba po 5 minutách přilijte cca panáka vody a přiklope, aby cibulky změkly. Opět odklopte a nechte tekutinu zredukovat. Ochutnejte, případně dosolte nebo doslaďte, podle vaší chuti. Pokud jsou cibulky měkké, máte hotovo. Horké můžete naskládat do sklenek, zalít vzniklou tekutinou, zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru do zchladnutí. Jinak pokud je nechcete uchovat delší dobu, nechte je vychladnout a uchovejte uzavřené v lednici.


1 komentář: