úterý 1. června 2021

Těstovinový salát s chřestem a uzeným lososem (s caesar zálivkou)

 

Sezóna chřestu je v plném proudu, letos díky chladnému počasí přišla o trochu později, ale je tu. Tentokrát jsem dostala várku chřestu od společnosti Český chřest a připravila jsem z něj výborný salát s chutnou zálivkou podobnou té, která se používá na salát Caesar.


Na přípravu budete potřebovat:

zelený chřest
těstoviny 
plátky uzeného lososa
 
Zálivka:
2 žloutky
1KL dijonské hořčice
1/2KL cukru
100ml rostlinného oleje
1KL bílého vinného octa
4ks ančoviček
1 menší stroužek česneku (já jsem použila medvědí česnek)
troška kopru (nemusí být)
1 PL strouhaného parmazánu
2 PL zakysané smetany
sůl a pepř

( nebo můžete samozřejmě použít hotovou majonézu, pokud se vám nechce dělat domácí, cca 2PL a pak přidat ančovičky, česnek, parmazán, ocet, sůl a pepř )
 
Postup přípravy receptu:
 
Nejprve připravte zálivku. V misce vymíchejte metličkou nebo ručním šlehačem žloutky s cukrem, octem, solí a pepřem. Do směsi postupně pomalu za stálého míchání přilévejte olej a vymíchejte do požadované konzistence majonézu. Do ní pak vmíchejte zakysanou smetanu, najemno posekané ančovičky, parmazán a utřený stroužek česneku. Odložte do lednice.
Těstoviny uvařte naskus, vařte je ve více osolené vodě, než jste zvyklí. Těstoviny po slití vody propláchněte ledovou vodou, tím trochu ztratí na chuti, proto více soli do vody při vaření.
Chřest očistěte a ogrilujte nebo nasucho opečte na pánvi. Pokrájejte na velikost soust. Lososa nakrájete na kousky.
Těstoviny, chřest, lososa a zálivku smíchejte, popř. dochuťte a nechte salát vychladit.
 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat