pondělí 5. září 2022

Minestrone (italská zeleninová polévka)

 

Minestrone je v Itálii nejoblíbenější polévka. Je strašně variabilní, co se přidané zeleniny týče, a i proto ji tam vaří snad každý jinak. Takže se určitě nebojte experimentovat při výběru zeleniny. Dokonale můžete "vyčistit" i lednici. Určitě by tam ale neměl chybět základ a tím je mrkev, řapíkatý celer, rajčata a v mnoha případech i slanina. Ale nic se nestane, když ji vynecháte. A samozřejmě nakonec při servírování nastrouhaný parmazán. A pokud byste měli v lednici zbytek, kůrku, od parmazánu, určitě ho přidejte při vaření k polévce. V některých částech Itálie se do polévky přidávají i drobné těstoviny a předem uvařené fazole.
Dneska vám představím moji verzi minestrone, kterou, myslím si, může uvařit každý, protože letní zeleniny je teď ještě všude spousta. A pořádně hustá zeleninová polévka je dobrá i v létě. 
Na přípravu budete potřebovat:
 
1 cibule
80-10 g slaniny (nemusí být)
2 stroužky česneku
2 střední mrkve
4 řapíky celeru nebo 1/4 menší bulvy 
5 velkých rajčat (je lepší je předem rozmixovat), pokud nemáte rajčata, použíjte rajčata pasírovaná
1/2 cukety
dvě hrsti pokrájených zelených fazolek 
mangold (řapíky zvlášť)
hrst drobných těstovin (já jsem použila orzo) 
1 plechovka drobných bílých fazolí
1,5 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
olivový olej
3 bobkové listy
trocha čerstvého tymiánu a saturejky
čerstvá bazalka 
parmazán
sůl, pepř
 
 
Postup přípravy receptu:

Na olivovém oleji oerstujte nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer a ještě chvilu restujte. Dále přijdou na řadu fazolky, řapíky mangoldu a cuketa. Zalijte vývarem a rajčaty, vhoďte tymián, saturejku a bobkové listy, osolte a vařte doměkka. Nakonec přidejte těstoviny orzo, nakrájené listy mangoldu, nadrobno posekaný česnek a před finálem dejte prohřát fazole. Dochuťte, opepřete a vmíchejte posekanou bazalku. Pro zlepšení chuti rajčat můžete dát špetku cukru. 
Servírujte s nastrouhaným parmazánem.


Žádné komentáře:

Okomentovat