Z indických restaurací určitě budete znát pokrm s názvem biryani. Jedná se o směs většinou z kuřecího nebo jehněčího masa a dlouhozrnné rýže basmati, která je krásně sypká. Je to jedno ze "sušších" indických jídel. Spousta pokrmů indické kuchyně jsou masa či luštěniny nebo zelenina v kořeněné omáčce s rýží nebo plackami naan a chapati. Biryani je něco obdobného jako naše rizoto, ale mnohem voňavější a pikantnější.
Na přípravu budete potřebovat:
300 g kuřecích paliček nebo stehenních plátků (nebo kombinace obou)
2 cibule na půlkolečka
chilli paprička
3 nastrouhané stroužky česneku
1 PL nastrouhaného zázvoru
3 PL bílého jogurtu
3 PL rajčatového pyré nebo 1 PL protlaku
trochu mléka + šafrán
koření : 1 KL kurkumy, dle chuti chilli, 5 tobolek kardamomu, hrst sušených kari listů, 1 KL mletého římského kmínu,
2 PL garam masaly, 1 KL mletého koriandru
čerstvý koriandr a máta
smažená sušená cibule
olej nebo lépe ghí
sůl
cukr
Na rýži: (rýži lze uvařit i bez těchto ingrediencí)
300 g rýže basmati
4 tobolky kardamomu
2 hřebíčky
kousek skořice
1 PL oleje
sůl
voda
Postup přípravy receptu:
Rýži povařte se všemi ingrediencemi do poloměkka. Můžete i jen v osolené vodě.
Jogurt smíchejte s kurkumou a chilli, maso osolte, plátky pokrájejte na menší kusy, paličky nechte vcelku a
promíchejte se směsí. Nechte alespoň hodinu marinovat.
V pánvi rozehřejte olej, cibuli orestujte dohněda.
Přimíchejte česnek se zázvorem, posekanou chilli papričku, zbytek koření a
vmíchejte rajčatové pyré nebo protlak. Dochuťe špetkou cukru, pokud je pyré
příliš kyselé. Ve vlažném mléce namočte šafrán. Posekejte bylinky.
Maso i se směsí přesuňte do pánve, podle potřeby
podlévejte a duste doměkka. Dochuťte. Do hotové masové směsi vmíchejte část
bylinek. Směs musí mít dostatek šťávy, aby dodala rýži potřebnou vlhkost.
Polovinu masové směsi vyjměte, zbytek nechte v pánvi, zakryjte polovinou rýže a posypte smaženou cibulí. Pokapejte mlékem s šafránem, posypte bylinkami a
opakujte se zbytkem ingrediencí. Vrchní vrstvu tvoří opět rýže se smaženou cibulí a bylinkami. Zakápněte mlékem se šafránem, ghí či olejem a zakryjte poklicí
nebo alobalem. Můžete dusit na plotně při mírné teplotě (pozor na připalování) nebo v troubě vyhřáté na 200°C. V druhém případě musíte použít nádobu vhodnou do trouby. Hotový pokrm musí mít měkkou rýži. Před podáváním se pokrm zlehka promíchá.
Žádné komentáře:
Okomentovat