čtvrtek 14. srpna 2014

Domácí kečup


Na přípravu budete potřebovat:

2 kg rajčat
25 dkg neloupaných jablek
25 dkg cibule
1 lžíci soli
125 ml octa
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžíce pálivé papriky,nebo 1 feferonku
5 hřebíčků
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
150 g cukru
pro lepší barvu přidávám jednu malou červenou řepu

Postup přípravy receptu:

Vše pokrájíme, vložíme do velkého hrnce a přidáme koření, ocet a sůl. Vaříme přikryté 1,5 hodiny. Poté vmícháme cukr a ještě 15 minut vaříme bez pokličky, aby kečup zhoustl. Můžeme i déle podle toho, jak chceme mít kečup hustý. Vše rozmiujeme, přecedíme a nalijeme do sklenek. Sterilujeme 15 minut při 80C.




6 komentářů:

  1. Ráda bych Váš kečup vyzkoušela, ale nemám žádné zkušenosti se sterilováním. Poradila byste mi jak na to? A je poté možné kečup skladovat při pokojové teplotě nebo raději v lednici? Moc děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, no já steriluji klasicky v zavařovacím hrnci, tzn. uzavřené stojící sklenice pod vodou. Pokud kečup, i jiné domácí zavařeniny otevřete, je lepší je skladovat v lednici, protože jsou bez různých konzervantů ;-)

      Vymazat
  2. Dobrý den, kečup jsem dělala před 2 lety, kdy jsme měli hromadu rajčat. Mizel pak u nás doma přímo závratnou rychlostí. Sice jsem ho moc nevyvařovala, takže byl tekutější, ale používali jsme ho všude - místo kečupu, do rajské, jako sugo na pizzu...
    Hlavní pro mě však bylo, že ho jedly i děti a moc jim chutnal.
    Loni bylo rajčat málo a syn byl smutným že nebude domácí kečup. Letos je však rajčat na zahrádce zase mraky a syn už několikátý den chodí a ptá se, kdy se vrhneme na vaření kečupu :)
    Takže jsem dohledala váš osvědčený recept a dnes jdeme na to.
    Děkujeme ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, to mě moc těší, že kečup je u vás v kurz a chutná. Děkuji za milou zprávu ;-)

      Vymazat
  3. Proč se tam dávají jablka? Děkuji

    OdpovědětVymazat