neděle 16. října 2016

Trhané vepřové po česku


Od společnosti Schneider jsem dostala k otestování vařené vykostěné ovarové koleno vakuově zabalené. A pro web Jak na velké věci jsem měla za úkol vytvořit něco k snědku právě ze zmíněného kolena. Nechtělo se mi ho jen tak upéct a vzít si k němu hořčici s křenem, i když to je taky lahoda, a tak  jsem popřemýšlela a zrealizovala maso trhané. Je spousta receptů s BBQ omáčkami apod. a já to pojala ryze po česku. Takové trhané výpečky :-D




Na přípravu budete potřebovat:

1 vařené ovarové koleno ( případně můžete použít i jiný kus vepřového masa, krkovici v celku apod., může se samozřejmě připravit i z masa syrového )
1 větší cibule
4 stroužky česneku
koření dle chuti - pepř, kmín,troška papriky sladké, chilli ( já jsem použila nové koření, které prodávám s názvem Čuník na pivu. Obsahuje: pivní extrakt,česnek, cibuli, papriku, kmín, rajčatový prášek, pepř, karamel a tymián ... je skvělé )
300ml černého piva
sůl

Postup přípravy receptu:

Kůži na koleni nakrájíme do mřížky, celé ho jemně osolíme ( už je vařené v osolené vodě ), okořeníme. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a vložíme do pekáče. Já jsem použila na tuto úpravu pomalý hrnec, který je bezva pomocník. Na cibuli s česnekem položíme koleno kůží nahoru, podlijeme pivem, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180C. Necháme péct hodinu a půl. Pokud je maso syrové, pečeme při teplotě cca 150C asi 4 hodiny. Poté odklopíme, zkusíme, zda je maso už dobře podušené a měkké tak, že jdou lehce vidličkou oddělovat vlákna. Pokud ne, ještě pečeme dál. V případě, že je měkké, vyjmeme ho na prkénko a dvěma vidličkami ho co nejvíce roztrháme na vlákna, případně posekáme . Vložíme zpět do pekáče, promícháme s výpekem, případně podlijeme trochou vody a již odkryté dopečeme.
Trhaným masem můžeme plnit bagety, sendviče, burgery nebo mezi dva chleby. Doplníme, čím máme rádi ... hořčicí, křenem, kyselou okurkou ...




4 komentáře: