úterý 22. dubna 2014

Sterilované kedlubny na zelí


Na přípravu budete potřebovat:

Já jsem připravovala ze 4kg kedlubnů a suroviny jsou k danému množství

4kg nahrubo nastrouhaných oloupaných kedlubnů
50g soli
50g cukru
130ml octa
1 zarovnaná PL drceného kmínu
( pokud nebudete mít kedlubny příliš šťavnaté, pak ještě cca 300ml převařené chladné vody) 

Postup přípravy receptu:

Nastrouhané kedlubny dáme do velké mísy a smícháme se všemi uvedenými surovinami. Raději vše přidávejte postupně a ochutnávejte, jak vám budou chutě vyhovovat. Přidat můžete vždy. Pořádně promícháme a necháme 2 hodiny odstát, aby pustily šťávu. Občas je promícháme. Pokud by vám po této době pustily šťávy málo, zalijeme potřebným množstvím převařené chladné vody.
Do dobře vymytých sklenic směs napěchujeme, nahoře by se nám měla objevit šťáva, zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při 80C. 
Pokud budeme následně připravovat ze sterilovaných kedlubnů zelí, zesklovatíme na másle cibuli, zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíškou a přidáme kedlubny. Dusíme doměkka a podle potřeby dochutíme.



1 komentář:

  1. Moc děkuji za tip,tohle mě nenapadlo,roky nastrouhané kedlubny mrazím a tohle mi ušetří místo v mrazáku.🙏

    OdpovědětVymazat